Lai arī ir noslēdzies konkurss par siekalu testeru iegādi, ar kuru palīdzību Ceļu policijas inspektori uz ceļa pāris minūtēs varēs iegūt informāciju, vai autovadītājs ir lietojis narkotiskās vielas, ierīces policistu rokās nonāks tikai augusta beigās.
Valsts policijas (VP) Preses un sabiedrisko attiecību biroja Preses nodaļas vadītāja Sintija Virse sacīja, ka nekādas kavēšanās nav, taču piegādes būs tikai mēneša laikā.

Policijā plānots iegādāties 2654 ekspresdiagnostikas testus narkotisko un psihotropo vielu ietekmes konstatēšanai.

Par 11 996 latiem šos testus policijai piegādās SIA "Medicus data". Kopumā konkursā bija pieteikušies pieci pretendenti.

Pagājušajā gadā būtiski pieauga to autovadītāju skaits, kas pie stūres bija sēdušies narkotisko vielu reibumā. Arī šogad parādījusies šāda negatīva tendence, - tiek aizturēts arvien vairāk šoferu, kas pie stūres sēdušies narkotisko vai psihotropo vielu ietekmē.

VP priekšnieks Aldis Lieljuksis atzina, ka šo gadījumu noformēšana atņem daudz laika - "cilvēki ir spiesti atiet no trases nost". Tādēļ radās ideja uz ceļiem veikt ekspresanalīzes. Pagājušajā vasarā un rudenī Vācijā viesojās Latvijas policisti, lai iepazītos, kā šādas analīzes reāli tiek veiktas dzīvē. Vācijā, piemēram, šīs analīzes tiek veiktas aizdomās turamās personas urīnam.

Tā kā Latvijā uz ceļiem tualešu nav, policija secināja, ka likt nokārtoties uz ceļa speciālos trauciņos nebūtu ētiski, tādēļ izvēle "kritusi" par labu siekalu testeriem.

Ar vienreizējo testeru palīdzību varēs noteikt, vai autovadītājs lietojis kokaīnu, amfetamīnu, opiātus vai kādas citas populāras narkotiskās vielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!