Latvijas sieviešu nevalstisko organizāciju pārstāves otrdien Ministru kabinetā teiks uzrunu un pasniegs simboliskas dāvanas ministriem, atgādinot valdībai par tuvojošos 8. martu – 100. gadadienu kopš pasaulē atzīmē Starptautisko sieviešu solidaritātes dienu.
Latvijas brīvo arodbiedrību savienībā (LBAS) informē, - kopš Latvija ir neatkarīga valsts, pirmo reizi 8. marts ir iekļauts atzīmējamo dienu sarakstā, tādēļ tieši šajā valdības sēdē sieviešu organizāciju pārstāves atgādinās ministriem par sasāpējušām problēmām, ar kurām Latvijas sievietēm ir jāsaskaras ikdienā.

Uzrunā tiks skarta tēma par sieviešu diskrimināciju, par sieviešu nelīdztiesīgo situāciju darba tirgū, jo sievietes Latvijā saņem par 16%-18% mazāku algu kā vīrieši. Sievietes valdībai atgādinās par joprojām valstī augošo vardarbību pret sievietēm un bērniem ģimenē un sabiedrībā kopumā, par nepietiekamu sieviešu iespēju savienot darba, ģimenes un privāto dzīvi, nepietiekamu sieviešu līdzdalību lēmumu pieņemšanas institūcijās, kā arī par nepietiekamu valsts institūciju finansiālo iesaisti dzimumu līdztiesības nodrošināšanā. Valdībā viesosies biedrības "Latvijas Dzimumu līdztiesības apvienība" un Latvijas Sieviešu organizāciju sadarbības tīkla pārstāves.

Sieviešu dienas pirmsākumi meklējami 1857.gada 8.martā Ņujorkā, kad protesta akciju uzsāka sievietes no apģērbu un auduma ražošanas rūpnīcām. Šo rūpnīcu strādnieces protestēja pret ļoti sliktiem darba apstākļiem un zemajām algām. Protestētājām uzbruka policija un tās izklīdināja. Divus gadus vēlāk marta mēnesī šīs sievietes nodibināja savu pirmo arodbiedrību. Nākošajos gados 8.martā sekoja vēl vairākas protesta akcijas, no kurām visievērojamākā notika 1908.gada 8.martā, kad 15 000 sievietes no apģērbu ražošanas un tekstila industrijas devās protesta gājienā cauri visai Ņujorkai, pieprasot īsākas darba stundas, labāku darba apmaksu un vēlēšanu tiesības, kā arī pieprasīja pārtraukt bērnu nodarbināšanu.

Viņas pieņēma devīzi "Maize un rozes", kur maize simbolizē ekonomisko drošību, bet rozes – labāku dzīves kvalitāti. Tieši šī protesta akcija bija par pamatu 1977.gada Apvienotu Nāciju Ģenerālajā Asamblejā pieņemtajai rezolūcijai pasludināt šo dienu par Apvienoto Nāciju sieviešu tiesību un vispasaules miera dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!