Šāgada deviņos mēnešos savās ģimenēs noslepkavotas 26 sievietes, bet 90 sievietes cietušas no smagiem fiziskiem bojājumiem. Puse seksuālās un fiziskās vardarbības gadījumu pret sievietēm notiek viņu ģimenēs, kur sievietes cieš no saviem vīriem vai partneriem, ziņo “Neatkarīgā Rīta Avīze”(NRA).
Lai pievērstu Latvijas sabiedrības uzmanību vardarbības problēmai pret sievieti ģimenē, krīzes centrs “Skalbes” šonedēļ sāk akciju vardarbības pret sievieti ģimenē novēršanai.

Centra darba gaitā atklājies, ka tikai desmit procentu vardarbībā cietušo sieviešu ziņo par pāridarījumiem policijai, lai gan miesas bojājumi ir ļoti nopietni - lauzti sejas kauli, lauztas ribas, iekšējo orgānu sasitumi.

“Sievietes nemeklē palīdzību baiļu dēļ, viņas baidās gan no attieksmes, kāda sabiedrībā valda pret sievieti, gan no iespējamās atkārtotās vardarbības,” stāstīja krīzes centra “Skalbes” prezidente, psiholoģe Inta Dzelme.

Informācijas un izpratnes par vardarbības pret sievieti problēmu nav arī tiesībsargājošo, medicīnisko un citu iestāžu darbiniekiem, kā arī sabiedrībai kopumā, kas vairākumā gadījumu notikušajā vispirms vaino cietušo sievieti, nevis varmāku, raksta NRA.

Šāgada deviņos mēnešos no dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem (tostarp arī zādzībām) cietušas 36 000 sieviešu, liecina Valsts policijas dati. Sabiedrībā valda uzskats, ka sievietes drošība visvairāk apdraudēta uz ielas, taču 50 procentu fiziskās un seksuālās vardarbības gadījumu pret sievieti notikuši viņu ģimenēs. Rīgas Pašvaldības policijas dati liecina, ka nedēļā kopumā ir 400 izsaukumu un 100 no tiem ir vardarbība pret sievieti ģimenē.

Krīzes centra akcija sāksies 25. novembrī un turpināsies līdz 10. decembrim. Tajā “Skalbes” rīko arī īpašu telefonakciju, kuras laikā ikvienam Latvijas iedzīvotājam būs iespēja zvanīt krīzes centra Skalbes speciālistiem pa tālruni 7222922 visu diennakti un pastāstīt par savu pieredzi ģimenē, kur sastopama pret sievieti vērsta vardarbība, par vardarbības gadījumiem, par problēmām, kādas valda sabiedrībā.

Skalbes aicina atsaukties arī sievietes, kuras saskārušās ar vardarbību, lai sniegtu informāciju un nepieciešamības gadījumā saņemtu arī palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!