Saeima ceturtdien pēc Rīgas rajona tiesas lūguma piekrita deputāta Valda Kalnozola (ZZS) kriminālprocesa turpmākai iztiesāšanai, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

"Par" balsoja 92 deputāti, pret nebija neviens.

Saeimas plenārsēdē Kalnozols lūdza savus kolēģus lēmumu atbalstīt un ļaut tiesai vērtēt, vai viņš ir vainīgs. Atkārtojot iepriekš Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē teikto, deputāts uzsvēra, ka tiesībsargājošās iestādēs strādājošajiem ir neadekvāts atalgojums, turklāt 80% tiesībsargājošās iestādēs strādājošo ir sievietes.

Sievietes darbojas pēc emocionālās domāšanas, savukārt vīrieši pēc loģiskās – savu sašutumu par sieviešu īpatsvaru tiesībsargājošās iestādēs pamatoja deputāts.

Tikmēr deputāts Artuss Kaimiņš skaidroja, ka viņam ir nepieņemams tas, kā Kalnozols izteicies debatēs, kritizējot visus. "Ar augstu paceltu galvu, Kalnozola kungs, atstājiet šo nodokļu maksātāju vietu, jo jūs taču teicāt, ka pietrūkst naudas," aicināja Kaimiņš. "Atstājiet šo naudu nodokļu maksātājiem!"

Līdz ar Saeimas lēmumu Kalnozols ir zaudējis balsstiesības Saeimas un tās komisiju sēdēs. Tas nozīmē, ka ZZS frakcijai turpmāk būs 20 balsis pašreizējās 21 vietā.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli atstādināšanas laikā deputāts saņem 50% no algas, tāpat deputāts zaudē tiesības uz paredzēto telpu īres un transporta kompensāciju.

Vēstīts, ka trešdien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lēma, ka piekrīt Kalnozola kriminālprocesa turpmākai iztiesāšanai. Komisija lēmumprojektu par piekrišanu 12. Saeimas deputāta Kalnozola krimināllietas turpmākai iztiesāšanai atbalstīja vienbalsīgi.

Rīgas rajona tiesas iesniegtā informācija liecina, ka Kalnozols apsūdzēts par to, ka viņš tīši nodarījis vieglus miesas bojājumus. Saskaņā ar apsūdzību noziedzīgais nodarījums izdarīts 2014. gada 12. jūlijā.

Kriminālprocess tiesā saņemts 2015. gada 17. martā. Pērnā gada 12. augustā uzsākta tiesas izmeklēšana. Kā norādīts tiesas sniegtajā informācijā, Kalnozols savu vainu noziedzīgā nodarījuma, kas paredzēts Krimināllikuma 130. panta otrajā daļā, izdarīšanā neatzīst. Lietā pabeigta tiesas izmeklēšana un notiek tiesas debates.

Politiķis ziņu aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka minētā lieta ir ģimenes strīds par daudziem jautājumiem, kurā izmantotas visas iespējamās metodes, lai panāktu vēlamo rezultātu. "Ar nožēlu jāatzīst, ka ir personas, kuras ir ieinteresētas publiskā manas ģimenes strīdā," skaidroja Kalnozols.

Saskaņā ar Krimināllikuma 130. panta otro daļu par viegla miesas bojājumu tīšu nodarīšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Tāpat ziņots, ka deputāts Kalnozols atsaucis iesniegumu par mandāta nolikšanu uz bērna kopšanas atvaļinājuma laiku, iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā.

Kalnozols tikai 18. februārī sāka pildīt deputāta pienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!