Sievietes Latvijā ir satrauktas par diskrimināciju, īpaši slēpto diskrimināciju, darba tirgū, liecina Sieviešu tiesību institūta (STI) veiktā aptauja, kurā aptaujātas apmēram 2000 sievietes.
STI direktore Laila Balga pastāstīja, ka diskriminācija īpaši attiecoties uz vecumu - sievietēm grūti atrast darbu esot jau no 35 gadu vecuma.

Aptaujā atklājies, ka arvien izteiktāka kļūst invalīdu diskriminācija. Piemēram, neredzīgo cilvēku iespējas atrast darbu līdzinās nullei. Diskriminējošu attieksmi pret sevi jūt arī mātes, kas vienas pašas audzina bērnus, īpaši invalīdus. Šīs sievietes diskriminējošu attieksmi jūt gan no sabiedrības, gan darba devēju puses.

Lai mēģinātu risināt šīs problēmas un pievērstu arī valdības uzmanību dzimumu līdztiesības problēmām, STI sagatavojis priekšlikumus, par kuriem informēta Labklājības ministrija, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, Eiropas Padomes informācijas birojs, Latvijas Dzimumu līdztiesības apvienība un citas organizācijas.

Priekšlikumos STI norāda, ka būtu nepieciešams izveidot īpašu valsts institūciju darbam dzimumu līdztiesības jautājumos. STI norāda, ka Latvijā vajadzētu veicināt dzimumu līdztiesības nostiprināšanu likumos un praksē, pieņemot pamatlikumu par vienlīdzību starp sievietēm un vīriešiem.

Organizācija domā, ka ar likumu būtu jānodrošina darba devēju vienlīdzīga attieksme pret abiem dzimumiem. Tāpat ar likumu, nesamazinot darba samaksu, sievietēm būtu jāsamazina darba dienas garums un jādod papildu brīvdienas mācībām.

STI uzskata, ka būtu nepieciešams paaugstināt darba devēju zināšanas par šiem jautājumiem, kā arī vajadzētu veicināt darba organizācijas uzlabošanu darba vietās un diferencētu pieeju pienākumu sadalē, nesamazinot darba samaksu.

Tāpat nebūtu pieļaujams jautājumus, kas saistīti ar sieviešu interesēm un vajadzībām, izlemt bez abu dzimumu personu proporcionālas līdzdalības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!