Foto: Reuters/Scanpix

Normatīvie akti jau tagad nosaka pietiekami detalizētas prasības, lai bērni netiktu pakļauti inficēšanās riskam, portālam "Delfi" pavēstīja Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders, komentējot gadījumu, kad bērnudārza audzinātajai Rīgā tika konstatēts sifiliss.

Pēc VM rīcībā esošās informācijas, Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi, veicot konkrētā gadījuma epidemioloģisko izmeklēšanu, pēc iestādes vadītājas teiktā secināja, ka bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēja pieļāvusi darbiniecei uzsākt darbu pirms bija veikta pirmreizējā obligātā veselības pārbaude atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem.

Bērnudārzu audzinātājai saslimšana ar sifilisu tika atklāta, vēršoties pie ārsta. Ministrija arī atgādina, ka MK noteikumi nosaka obligāto veselības pārbaužu apjomu, attiecīgi bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs obligāti veic izmeklējumus uz infekcijas slimībām, kam ir augstākie saslimstības rādītāji un kas ir saistītas ar visaugstāko inficēšanās risku bērnu aprūpes laikā, proti - plaušu tuberkulozi un zarnu infekcijas slimībām.

"Ņemot vērā minēto uzskatām, ka, ja konkrētajā gadījumā pirms darba pienākumu veikšanas darbiniece savlaicīgi būtu veikusi obligāto pirmreizējo veselības pārbaudi, saslimšana ar sifilisu būtu atklāta savlaicīgi," uzsver ministrija.

VM arī vērš uzmanību uz Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikto, ka bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējs pakalpojuma sniegšanas vietā nodrošina bērnam atbilstošu vidi, kas nerada draudus viņa drošībai, dzīvībai un veselībai. Tāpat MK noteikumi par higiēnas prasībām bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem paredz, ka pakalpojuma sniedzējs ir atbildīgs par to, lai darbiniekiem būtu nepieciešamās zināšanas un prasmes higiēnas prasībām atbilstošu un drošu pakalpojumu sniegšanai.

"Izvērtējot minēto, gadījumu varam secināt, ka ne pakalpojumu sniedzējai, ne arī pakalpojumu sniegšanā iesaistītajai personai nav bijušas pietiekamas zināšanas un prasmes, lai nodrošinātu bērnu veselībai drošu pakalpojumu sniegšanu," uzsver VM, aicinot bērnudārzu darbiniekus nopietnāk izvērtēt savas zināšanas un regulāri tās pilnveidot.

Tādējādi varētu izvairīties no "pēdējā laikā konstatētajiem higiēnas prasību pārkāpumiem gan bērnu ēdināšanā, gan aprūpē, kā rezultātā pirmsskolas vecuma bērnu bijuši pakļauti inficēšanās riskam".

Saskaņā ar VM datiem 2015. gadā tika reģistrēti 139 jauni sifilisa gadījumi, savukārt jaunie tuberkulozes gadījumi katru gadu pārsniedz 620 gadījumus.

Tā kā tuberkuloze izplatās gaisa pilienu ceļā, bet sifilss ir seksuāli transmisīva infekcija, tad inficēšanās risks ar tuberkulozi bērniem ir ievērojami augstāks. Līdz ar to nav lietderīgi pilnīgi visus bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējus pakļaut izmeklēšanai uz sifilisu, atzīst VM.

Vienlaikus obligātās veselības pārbaudes laikā veic arī personas vispārējo un speciālo izmeklēšanu.

Sifiliss ir seksuāli transmisīva slimība, kas nozīmē, ka inficēšanās ar sifilisa ierosinātāju notiek ar inficētās personas asinīm, dzimumorgānu izdalījumiem vai izdalījumiem no sifilītiskās čūlas. Maziem bērniem pastāv risks inficēties, lietojot inficētās personas dvieļus vai vannas sūkļus.

Jau vēstīts, ka pie portāla "rus.delfi.lv" vērsušies šokēti vecāki, kuru divgadīgajam dēlam jāapmeklē venerologs un jāveic analīzes, jo bērnudārza audzinātājai atklāts sifiliss.

Vēstuli par nepieciešamību apmeklēt venerologu vecāki saņēmuši no Rīgas 1. slimnīcas.

Vecāki stāsta, ka mazulis nonācis saskarē ar inficētu personu privātajā bērnudārzā "Burtu pasaulīte" Imantā, kuru apmeklēja no marta līdz septembrim, kad pienāca mazā Marsela rinda valsts dārziņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!