Foto: Publicitātes attēli

Tā dēvētajā mīlestības nedēļā, kas noslēgsies svētdien, 16. februārī, Siguldas katoļu draudzes prāvests Rihards Rasnacis ir izsludinājis akciju "Ņem gredzenu un bildini!", mudinot saderināties pārus, kuru "mīlestība ir uzplaukusi, bet trūkst pavisam maz, lai spertu nākamo soli attiecībās," vēstīts Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhidiecēzes portālā "katolis.lv".

Siguldas katoļu draudzes "Facebook" kontā pie akcijas fotogrāfijas komentārā var atzīmēt kādu, kuram gredzena iegāde varētu būt šķērslis ceļā uz bildinājumu. Ja ir šaubas par to, vai līdzās esošais cilvēks ir īstais, Rasnacis aicina apmeklēt draudzes piedāvātos saderināto kursus.

Rasnacis stāsta, ka viņš šai akcijai ir sagatavojis 30 gredzenus. "Akcijā pieejamie saderināšanās gredzeni pēc skata ir gan ļoti tradicionāli, gan modernāki un praktiskāki nēsāšanā, ar akmentiņu, kas atšķirīgi iestrādāts gredzenā, četru veidu dizaina, dažādu izmēru, lai varētu izvēlēties piemērotāko. Dāvināšu bez maksas," Rasnača teikto citē portāls.

Viņš paskaidrojis, ka akcijā var piedalīties visi tie pāri, kuri ir nopietnās attiecībās. "Viņiem nav obligāti jābūt nedz katoļiem vai kristiešiem, nav obligāti jābūt siguldiešiem. Protams, ka jābūt pilngadīgiem un brīviem – tādiem, kas jau nesastāv laulībā. Viņiem nav jāapsola laulāties mūsu baznīcā vai Siguldas dzimtsarakstu nodaļā," akcijas noteikumus skaidrojis Rasnacis.

Pēc viņa stāstītā laikā no 9. līdz 16. februārim draudzē tiek atzīmēta "Mīlestības nedēļa". Tās laikā sestdien, 15. februārī, notiks svētā Valentīna dienas romantisks vakars pāriem. Tā laikā spēlēs grupa "Zēgevaldes trio", būs vakariņas sveču gaismā, kā arī video lekcija par to, kā pilnveidot un uzlabot attiecības, prezentējot laulāto kursu pāriem, kas ilgstoši dzīvo kopā, neatkarīgi, vai tie ir laulāti baznīcā, reģistrējušies tikai dzimtsarakstu nodaļā vai dzīvo nereģistrētās partnerattiecībās.

Mīlestības nedēļa Siguldas draudzē noslēgsies svētdien, 16. februārī, kad dievkalpojuma laikā tiks pasvētīti laulības gredzeni – gan tie, kas jau kāzu dienā tika svētīti, gan tie, kurus laulātie vēlāk ir izgatavojuši vai iegādājušies jaunus.

14. februārī daudzās pasaules valstīs tiek svinēti neformāli svētki – Valentīna diena jeb visu mīlētāju diena, kad mīlētāji un iemīlējušies ar dāvanām un un apsveikumiem pauž savas jūtas.

Katoļu baznīcā šajā datumā tiek atzīmēta svētā Kirila un Metodija diena, kas ir slāvu tautu apustuļi, bet svētais Valentīns no Terni (Itālija), bīskaps un moceklis, šajā dienā oficiāli godināts netiek.

Leģendas stāsta par brīnumiem, ko svētais Valentīns paveicis savas dzīves laikā, proti, īsi pirms savas nāves, būdams ieslodzījumā, viņš palīdzējis atrisināt strīdu iemīlējušos jauniešu starpā, slepeni salaulājis kādu pāri, jo šai laulībai neesot piekrituši vecāki. Tāpēc viņš ir iemīlējušos aizbildnis, vēsta "katolis.lv". Tiek atzīmēts, ka "mīlētāju" jeb "iemīlējušos" svētku svinībām šajā dienā saknes ir meklējamas pagānismā.

Siguldas Jēzus sirds draudze ir viena no vairāk nekā 70 Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhidiecēzes draudzēm un Rasnacis ir tās priekšnieks jeb prāvests. Latvijā katoļu baznīcai kopumā ir četras diezēzes –Rīgas, Rēzeknes – Aglonas, Jelgavas un Liepājas diecēze.

Svētā Valentīna dienu no baznīcas jeb liturģiskā viedokļa svin tikai "katoļu subkultūra" jeb "katoļu intelektuālā elite", kas atļaujas ar tādiem ne pārāk reklamētiem savas baznīcas priekšā dievkalpojumiem nākt pretī masu vēlmei atrast kaut ko tādu, kas arī kristietībā būtu kāds "sirdsāķītis", Latvijas Universitātes Radio "NABA" raidījumā "Vēstures ķīlis", kas pieejams "lsm.lv", iepriekš izteicies Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes docents katoļu priesteris Andris Priede.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!