Foto: Saeimas administrācija

Neatkarīgo deputātu grupas pārstāvju pagājušajā nedēļā nodibināto biedrību "Brīvie demokrāti" ar februārī dibināto "Latvijas attīstībai", ko vada ekspremjers Einars Repše, saistot vien tas, ka abas pamanījušas labējo ideju piedāvājuma trūkumu, lai gan sabiedrībā pēc tā esot pieprasījums, pirmdien LTV raidījumā "Labrīt, Latvija!" apgalvoja "Brīvo demokrātu" valdes priekšsēdētāja un Saeimas deputāte Elīna Siliņa.

"Šie procesi varētu būt saistīti tikai tā, ka sabiedrībā trūkst labējo ideju," tā abu biedrību izveidošanu neilgā laika posmā skaidroja Siliņa, kas apgalvoja, ka "mēs galīgi neesam tuvu saistīti ar šiem cilvēkiem" – "Latvijas attīstībai" dibinātājiem, piemēram, Danu Titavu un Edgaru Jaunupu. Viņa atzina, ka tos pazīst neatkarīgo deputātu pārstāvis Klāvs Olšteins, taču "mēs pārējie pieci [netakarīgie deputāti] dzīvē viņus neesam redzējuši".

Vaicāta, kāpēc Olšteins, kurš uzskatīts par Zatlera Reformu partiju (ZRP) pametušā deputātu sešinieka līderi, nevada "Brīvos demokrātus", Siliņa skaidroja, ka viņš uz šo amatu nepretendēja, jo viņam tāpat esot daudz pienākumu kā deputātam un Satiksmes ministrijas parlamentārajam sekretāram. Otrais iemesls esot tas, ka politikā trūkstot sieviešu līdzdalības, tāpēc Siliņa publiski arī pateica "paldies puišiem, kas to novērtēja".

Viņa atzina, ka šobrīd biedrībā joprojām iestājušies vien seši deputāti, jo galvenais uzdevums esot nostiprināties kā vienotam spēkam Saeimā. Tomēr Siliņa apgalvoja, ka "mums ir līdzīgi domājošie un atbalstītāji – mūsu deputātu palīgi un citi cilvēki, kas palīdz sagatavoties Saeimas darbam un izstrādāt likumdošanas paketes". Ne visiem gan būs jākļūst par biedriem, un arī lēmums par biedrības pārveidošanu partijā būšost aktuāls vien pirms nākamajām Saeimas vēlēšanām, apgalvoja "Brīvo demokrātu" vadītāja.

Vaicāta, par kādiem līdzekļiem izveidota biedrības mājaslapa un tajā publicētie videoklipi, kuru varoņi ir Olšteins un Siliņa, deputāte pastāstīja, ka biedrība oficiāli nodibināta un dokumenti iesniegti vien trešdien, bet reģistrēta piektdien, tāpēc "esam vienojušies - tiklīdz būs biedrībai konti, tā samaksāsim tiem, kas mums palīdzēja, par klipiem, logo un mājaslapu" Siliņa sacīja, ka trešo daļu no izdevumiem apņēmusies segt viņa pati, daļu segs arī Olšteins un pārējie deputāti. "Sākumā visu apmaksāsim paši, bet ar laiku ceram uz lielāku atbalstītāju skaitu," atzina Siliņa.

Jau vēstīts, ka Neatkarīgo deputātu grupas deputāti nodibinājuši biedrību "Brīvie demokrāti", par kuras valdes priekšsēdētāju ievēlēta Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētāja Elīna Siliņa. Biedrības mērķi esot "ekonomikas restartēšana", panākot, ka tautsaimniecībā atgriežas 100 tūkstoši cilvēku, "kas šobrīd pakļauti kredītu verdzībai", iepriekš stāstīja Olšteins.

Iepriekš ziņots, ka dienu pirms 11.Saeimas sanākšanas seši no ZRP ievēlētie deputāti Klāva Olšteina vadībā atšķēlās no ZRP, un vēlāk izveidoja neatkarīgo deputātu grupu. Iepriekš izveidotajai ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības veidotajai koalīcijai kopumā 11.Saeimā bija 56 balsis no 100, taču "Olšteina sešinieka" aiziešana atņēma koalīcijai vairākumu Saeimā.

Lai gan Olšteina grupa parakstīja dokumentus par atbalstu "reformu un tiesiskuma koalīcijai" un Dombrovska valdībai, tomēr Valsts prezidents Andris Bērziņš apšaubīja viņu uzticamību un aicināja meklēt citu koalīcijas modeli, kam būtu stabilāks vairākums, taču tas neizdevās un Dombrovska valdības koalīciju veido ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība un "Olšteina sešinieks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!