Foto: Saeimas administrācija

Nepieciešams par 50% palielināt deputātu personīgās kompensācijas saistībā ar transportlīdzekļu izmantošanu, lai ietaupītu simtiem tūkstošu latu Saeimas autobāzes izdevumos, sacīja Saeimas neatkarīgo deputātu grupas pārstāve Elīna Siliņa.

Deputāte atzina, ka šāds priekšlikums varētu būt nepopulārs, taču autobāze, kura prasa apmēram 1,5 miljonu latu izdevumus gadā, netiek efektīvi izmantota. Savukārt transportlīdzekļu personiskās kompensācijās tiek izmaksāti apmēram 100 000 latu un tos izmanto ap 75% no deputātiem.

Palielinot deputātu kompensācijas par transportlīdzekļu izmantošanu, izdevumi kompensācijās varētu pieaugs par 50 000 latu, bet autobāzes izdevumi varētu samazināties par 300 000 līdz 500 000 latu, prognozē Siliņa.

Līdz septembrim parlamenta autobāzei ir jāiesniedz sava stratēģija, jo pašlaik viņiem tādas nav, skaidroja Siliņa.

Viņa piebilda, ka ir nepieciešams atrisināt problēmu ar tiem deputātiem, kuri dzīvo Rīgā, bet ievēlēti no cita reģiona. Viņiem pienākas 71 lata kompensācija, kas nav pietiekama, lai dotos uz reģioniem.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, Saeimas kārtības rullis noteic, ka deputātiem kompensācija tiek piešķirta atkarībā no dzīves vietas attāluma no Rīgas, un šo summu viņš var izmantot gan transporta izdevumiem, gan viesnīcas vai dzīvokļa īrei.

Deputātu transporta un dzīvojamās telpas īres (viesnīcas) izdevumi 2011.gadā bija 198 216 lati, 2012.gada pirmajā pusgadā - 94 025 lati.

Saeimas autobāzes izdevumi 2011.gadā bija 1 507 701 lats, 2012.gada pirmajā pusgadā - 749 796 lati. Deputāti, kuri izmanto autobāzes transportu, transporta kompensācijas nesaņem, norādīja Preses dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!