AS "Rīgas siltums" nākamajā apkures sezonā, no 1.oktobra, siltumenerģijas tarifu Rīgas iedzīvotājiem vēlas palielināt par 30,9%, pastāstīja uzņēmuma Informācijas daļas vadītājs Andris Sproģis.
"Rīgas siltums" jauno tarifu plānu iesniedzis izvērtēšanai Rīgas sabiedrisko pakalpojumu regulatoram, informēja Sproģis. Tas būs jāizvērtē 70 dienu laikā.

Viens no galvenajiem tarifa paaugstināšanas iemesliem ir gāzes cenu kāpums attiecīgajā tarifu grupā par 42%, norādīja Sproģis.

Tarifu pieauguma rezultātā vidējā maksa par vienu kvadrātmetru apkures periodā pieaugs par 23 santīmiem - no vidēji 58 līdz 81 santīmam par vienu apkurināmās platības kvadrātmetru jeb vidēji 50 kvadrātmetru lielam dzīvoklim maksa par apkuri pieaugs par 11,5 latiem mēnesī.

Pašlaik iedzīvotājiem ir jāmaksā 21,43 lati par megavatstundu (MWh) siltumenerģijas un 5% pievienotās vērtības nodoklis (PVN), kā to paredz siltumenerģijas tarifa aprēķināšanas kārtība, kas stājās spēkā 2006.gada 1.jūlijā. Pēc tarifu paaugstināšanas iedzīvotājiem būtu jāmaksā 28,05 lati par MWh un PVN.

Juridiskām personām par siltumenerģijas MWh pašlaik jāmaksā 21,43 lati un 18% PVN.

Kopumā divu gadu laikā cenas, par kādām gāzi iepērk AS "Rīgas siltums", pieaugušas par 96%, bet siltumenerģijas tarifs palielinājies par 67%. Šogad ievērojami mainījušās arī pārējās izmaksas - šķeldas cena pieaugusi par 48%, pirktās siltumenerģijas cenu pieaugums ir plānots par 32%, bet būvniecības izmaksu pieauguma rezultātā par 21,2% palielinājušās izmaksas jaunu siltumtrašu būvniecībai un rekonstrukcijas darbiem, informēja Sproģis.

Kā norādīja uzņēmuma pārstāvis, jaunajā tarifā par aptuveni 25% lielāks paredzēts arī darba algu fonds - tas saistīts gan ar minimālās algas pieaugumu valstī līdz 160 latiem, gan arī situāciju darba tirgū - inflācijas ietekmē vidējā darba samaksa valstī gada laikā ir pieaugusi par 23,4%.

"Ņemot vērā iespējas citās nozarēs nopelnīt vairāk, arvien vairāk enerģētiķu, it īpaši pēdējā gada laikā, pārkvalificējas par mazkvalificētiem, taču labi apmaksātiem būvniekiem un atstāj darbu "Rīgas siltumā". Diemžēl nodrošināt algu pieaugumu uz strādājošo skaita samazināšanas rēķina vairs nav iespējams, jo visas iekšējās rezerves ir iztērētas. Kopumā 11 gadu laikā strādājošo skaits uzņēmumā ir samazinājies par 55%," stāstīja Sproģis.

AS "Latvijas gāze" (LG) paziņojums Rīgas Fondu biržā liecina, ka nākamgad paredzēts dabasgāzes gala tarifu pieaugums aptuveni par 40%. Šie tarifi gan vēl nav ne iesniegti, ne izvērtēti Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā.

"Tarifu izmaiņu iespēja tiek pieļauta vienmēr, jo faktiski tā nav atkarīga no uzņēmuma vēlmēm, bet gan no tendencēm pasaules kurināmā tirgū un LG noteiktajām gāzes cenām. Patērētājiem ir jābūt gataviem, ka siltuma cena var mainīties, pieaugot kurināmā cenām," norādīja Sproģis.

Maksa par siltumu varētu pieaugt no šā gada 1.oktobra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!