Foto: RIA Novosti/Scanpix

Šajā mācību gadā 669 bērni, kuri apmeklē Rīgas pirmsskolas izglītības iestādes, pēc uzņemšanas mainījuši deklarēto dzīvesvietu uz citu pašvaldību, izskaitījis Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Departaments norāda, ka bērnu dzīvesvieta visbiežāk mainīta uz Garkalni, Babīti, Stopiņiem, Ādažiem, Carnikavu, Salaspili un Mārupi. Iespējams, šādu soli ietekmē vecāku darbavieta, pieļauj departaments.

Ir arī gadījumi, kad Rīgā deklarēti bērni apmeklē dārziņus citās pašvaldībās, tostarp Daugavpilī un Alūksnē. Šobrīd pastāvošo dzīvesvietas deklarēšanas sistēmu departaments uzskata par "pārāk liberālu".

Pēc deklarētās dzīvesvietas maiņas bērnudārzā uzņemts bērns var turpināt mācības. Taču gadījumā, ja bērns vēl tikai stāv rindā uz bērnudārzu, deklarētās dzīvesvietas maiņa izveido atzīmi "arī rīdzinieks". Tas nozīmē, ka priekšroka uz vietu bērnudārzā būs Rīgā deklarētajiem bērniem.

Rindā uz vietu bērnudārzā 2018. gada oktobrī gaidīja 1135 bērni. 736 no bērniem gaidīja rindā uz vietu pirmsskolas izglītības programmās latviešu mācību valodā, bet 397 – mazākumtautību programmās.

Departamenta Izglītības pārvaldes priekšnieks Ivars Balamovskis Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputātiem ceturtdien, 21. martā, skaidroja, ka gaidītāju skaits no oktobra ik mēnesi aug un maijā tuvojas 6000. Rindā visvairāk rodami pusotru līdz trīs gadus veci bērni.

Šajā mācību gadā galvaspilsētā darbojas 150 pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes. Pirmsskolas izglītības pakalpojumu nodrošina arī 15 skolās un vienā interešu izglītības iestādē.

Rīgas dome arīdzan noslēgusi 147 sadarbības līgumus ar privātajiem bērnudārziem. Piemēram, 2019. gada februārī privātās izglītības iestādēs pirmsskolas izglītības pakalpojumu saņēma 6809 Rīgas pašvaldībā deklarētie bērni.

Rīgas pašvaldībai piederošajos bērnudārzos šogad mācās 26 339 pirmsskolas vecuma bērni.

Turpmākajos gados Rīgas dome sola paplašināt bērnudārzu tīklu Mežaparka, Āgenskalna, Ziepniekkalna un Juglas apkaimēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!