Foto: Biedrība "Dzīvnieku brīvība"

Darba nedēļas izskaņā jau vairāk nekā 400 cilvēku sociālajā medijā "Facebook" pasākuma lapā atzīmējuši, ka sestdien, 30. novembrī, piedalīsies biedrības "Dzīvnieku brīvība" rīkotajā gājienā Rīgā, lai bungu rīboņas pavadībā atzīmētu starptautisko dienu bez kažokādām. Turklāt vairāk nekā pusotrs tūkstotis atzīmējuši, ka izrāda interesi par šo gājienu. Ar šo akciju biedrība mēģinās rosināt Latvijas sabiedrībā diskusiju, lai Saeima mainītu likumu un pārtrauktu zvēru audzēšana kažokādu ieguvei.

Pulcēšanās gājienam notiks sestdien pulksten 12 Rīgā, Esplanādē pie Raiņa pieminekļa. Gājiena atklāšana iecerēta 12.15. Ar gājiena maršrutu var iepazīties šeit.

Atzīmējot Starptautisko dienu bez kažokādām, līdzīgi pasākumi ritēs arī citviet pasaulē. Biedrība informē, ka šobrīd zvēru audzēšana ir aizliegta vairāk nekā 15 Eiropas Savienības valstīs, diskusijas uzsāktas arī tuvajos kaimiņos – Igaunijā un Lietuvā.

Gājiens plānots kā krāšņs pasākums visai ģimenei. "Gatavojoties gājienam par dzīvniekiem, plakātu darbnīcās aktīvisti ir izgatavojuši ļoti daudzus izteiksmīgus, krāsainus plakātus. Gājienā piedalīsies arī cilvēki dzīvnieku tērpos, tai skaitā milzu ūdele. Pirms gājiena notiks vairākas uzrunas, gājiena laikā bungu pavadībā skandēsim saukļus par dzīvniekiem," skaidroja biedrības pārstāve Krīgere.

Šobrīd jautājums Saeimas dienaskārtībā nav iekļauts, taču tieši ar gājienu "Dzīvnieku brīvība" vēlas pievērst tam uzmanību. "Ar gājienu mēs vēlamies uzsākt diskusiju par zvēraudzēšanas izbeigšanu Latvijā, nosakot piecu gadu pārejas posmu uzņēmējdarbības pārkārtošanai un jaunu darba vietu atrašanai," norādīja biedrības pārstāve.

Ar gājienu gan dzīvnieku aizstāvju aktivitātes nebeigsies. "Mēs drīzumā uzrunāsim ikvienu deputātu, vēršot uzmanību uz sabiedrības nostāju zvēraudzēšanas jautājumā un iesniedzot 26 000 petīcijas parakstu, kā arī skaidrojot reformas īstenošanas praktiskos aspektus," par nākotnes plāniem stāstīja Krīgere.

Biedrība akcentē, ka Izmaiņas likumā ik gadu varētu glābt vairāk nekā pusmiljonu lapsu un ūdeļu no ciešanu pilnas dzīves sprostos un nāves gāzes kamerās. "Aicinām gājienā ikvienu, jo mēs visi vēlamies dzīvot sabiedrībā, kurā nav vietas cietsirdībai. Tā ir lieliska iespēja patīkami pavadīt laiku, iestājoties par cieņpilnu un līdzcietīgu attieksmi pret dzīvām būtnēm, un veicināt sabiedrības vairākuma vērtībās balstītas izmaiņas likumdošanā," informēja Krīgere.

Jau iepriekš dzīvnieku aizstāvju biedrība ir aktīvi protestējusi, lai pārtrauktu dzīvnieku ciešanas rūpnieciskajā lopkopībā, kažokzvēru audzēšanā un izklaides industrijā. Pirms diviem gadiem, 2017. gadā, aktivitātes bija rezultatīva, proti, Latvijā aizliedza savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanu cirkā. Iepriekš biedrības valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons sacīja, ka, pēc viņa domām, kažokzvēru audzētavu aizliegšana ir tikai laika jautājums.

Tiesa, iepriekš Saeimai tika nodoti iniciatīvu platformā "manabalss.lv" savāktie vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju paraksti, taču 2015. gadā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputātu vairākums noraidīja pilsonisko iniciatīvu par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!