Foto: DELFI Aculiecinieks
Atlantijas okeānā izveidojies jauns ciklons, kas strauji pastiprinās un tuvojas Skandināvijai, pirmdienas rītā ciklons šķērsos Somiju. Naktī uz pirmdienu ciklona dienvidu malas ietekmē Latvijā būtiski pastiprināsies vējš, brīdina sinoptiķi.

Saskaņā ar pašreizējām prognozēm lielākie vēja postījumi gaidāmi pirmdienas rītā Ziemeļvidzemē, kur rietumu, dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās var sasniegt 24 metrus sekundē (m/s), Ainažos iespējama vēl nedaudz stiprāka vētra.

Citviet valstī pirmdienas naktī un priekšpusdienā dienvidrietumu vējš, kas pāries rietumu vējā, brāzmās pastiprināsies līdz 16-21 m/s, jūras piekrastē jau laikā ap pusnakti gaidāmas brāzmas līdz 23-25 m/s.

Stiprā vēja ietekmē gaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās Latvijas piekrastē un upju grīvās, bet plūdu draudi ir minimāli. Daugavgrīvā ūdens līmenis svētdienas rītā bija 50 centimetru virs stacijas nulles atzīmes, pirmdien gaidāma tā paaugstināšanās līdz viena metra atzīmei vai nedaudz virs tās. Iepriekšējo reizi viena metra atzīme Rīgā tika pārsniegta šā gada 28.novembra rītā, kad ūdens līmenis Daugavā paaugstinājās 122 centimetrus virs vidējā rādītāja.

Pirmdienas pēcpusdienā vējš sāks pierimt, bet naktī uz otrdienu tas no jauna pastiprināsies. Otrdien Latvijā gaidāmas rietumu, dienvidrietumu vēja brāzmas līdz 15-21 m/s.

Abās diennaktīs būs mainīgs mākoņu daudzums, brīžiem nedaudz līs, otrdien vietām iespējama krusa. Pirmdien debesis skaidrosies un gaidāms pārsvarā saulains laiks. Gaisa temperatūra sasniegs +6..+9 grādus, kas nozīmē jaunu 26. un 27.decembra siltuma rekordu.

Brāzmains vējš un vētra piekrastē iespējama arī šā gada pēdējās darbadienās - 29. un 30.decembrī, liecina pašreizējās "Global Forecast System" prognozes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!