Meteorologi skaidro svētdien Dobelē, pirmdien Rīgā un trešdien Gulbenē novērotos vēja virpuļus ar aukstām un nestabilām gaisa masām, ziņo www.dzirkstele.lv.
Latvijas Vides, meteoroloģijas un ģeoloģijas aģentūras meteoroloģisko prognožu daļas vadītāja Laura Kārkliņa laikrakstu informē, ka lokāli vēja virpuļi veidojas, jo Latvijā pašlaik ir salīdzinoši auksta un nestabila gaisa masa.

"Latviju šķērsoja auksta atmosfēras fronte. Dobeles meteoroloģisko novērojumu stacijā fiksēts, ka ir ļoti īslaicīgas vēja brāzmas - pat 29 metri sekundē, kas ir patiešām stiprs vējš. Taču - ļoti, ļoti īslaicīgs," saka Kārkliņa.

Viņa skaidro, ka vizuāli tas izskatās neticami, jo dienā laiks ir saulains, naktīs debesis skaidrojas, no rīta vēl ir skaidras debesis, bet dienas laikā ļoti intensīvi attīstās konvektīvie procesi jeb nevienmērīgas sasilšanas dēļ rodas gaisa apmaiņa starp atmosfēras augšējiem un apakšējiem slāņiem.

"Gaiss sasilst, no zemes ceļas uz augšu, un veidojas lietus gubmākoņi. Pie šiem intensīvajiem konvektīvajiem procesiem varētu būt situācijas, kad veidojas lokāli virpuļi," saka Kārkliņa. Tādējādi "gaisa nestabilitāte ir ļoti liela, tas arī izsauc to, ka attīstās šādi vēja virpuļi". Tie ir īslaicīgi veidojumi, kas ātri zaudē savu spēku.

Jau ziņots, ka Gulbenē šāds vēja virpulis norāvis jumtu autoservisa ēkai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!