Foto: DELFI
Jūnijā laika apstākļi nebūs stabili, vēsas dienas mīsies ar siltākām dienām, taču Jāņos neiztiks bez lietus un ir maza varbūtība, ka būs silts un saulains laiks, secinājuši gan sinoptiķi, gan dabas vērotāji, ceturtdien vēsta laikraksts "Diena".

Šī vasara būs mēreni jauka, jo nekas neliecina par īpašu karstumu ar ekstremālām novirzēm, kā arī lielām lietavām un milzīgiem plūdiem, secinājis dabas vērotājs Vilis Bukšs. "Sākumā vairākas zīmes pavasarī rādīja, ka kopumā vasara būs sausa. Ja arī būs lietus, tad īslaicīgs un kopumā vairāk rādījās sausās zīmes," laikrakstam prognozējis Bukšs.

Jūnijs solās būt nedaudz vēsāks un paiet ar īslaicīgu lietutiņu, taču lielu lietavu nebūs. Bukšs laikrakstam stāstījis, ka pavasarī vērojis bērzu un alkšņu sacensību – kura no abām koku šķirnēm saplauks pirmā. Šajā pavasarī nedaudz ātrāk pasteidzies bērzs, kas nozīmē, ka vasara lielākoties būšot sausa. Svarīgas zīmes ir arī skudrupūžņi – ja skudras pūžņus neceļ augstus, kā tas ir bijis arī šoreiz, tas nozīmē, ka vasaras otra puse un rudens pamatā būšot sauss.

Laika vērotāja Emīlija Stepanova savukārt pastāstījusi, ka Līgo rītā gaidāms lietus, bet dienas laikā tas pierims. Pašā Jāņu dienā gan nedaudz līs, taču Stepanova nav varējusi pateikt, vai gaidāms silts vai auksts laiks.

Stepanova atzinusi, ka karstākais un patīkamākais laiks būs no jūlija līdz 12. augustam, bet kopumā šo vasaru nevarēs nodēvēt par karstu. "Īsa bija ziema, īsa būs vasara. Maijs šajā dekādē bija vislabākais mēnesis," sacījusi Stepanova. Viņa arī prognozējusi, ka jūnijā vēl būšot gaidāmas salnas. Stepanova pieļāva, ka rudens šogad sāksies samērā agri, turklāt ziema būšot auksta.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Hidrometeoroloģisko prognožu daļas vadītāja Laura Krūmiņa laikrakstam atzina, ka Līgo un Jāņos neiezīmējas stabili laika apstākļi. Tas nozīmē, ka ir tikai neliela varbūtība, ka būs silts un sauss laiks. Jūnija dienas mīsies ar siltākām un vēsākām, jo pagaidām redzams, ka nav nostabilizējušies procesi, kas nestu siltu laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!