Foto: AP/Scanpix/LETA

"Mēs zinām, ka vīruss izplatās no cilvēka uz cilvēku. Ja mums kaut kas neizdodas, tas nozīmē, ka mums tomēr neizdodas šo ķēdi pārtraukt, cilvēki satiekas," LTV raidījumam "Rīta panorāma" teica Rīgas Stradiņa universitātes profesors Ģirts Briģis, norādot, ka, salīdzinot ar gadu miju, Covid-19 izplatība ir samazinājusies.

Šobrīd situācija ir stabilizējusies, taču tā joprojām nav apmierinoša, LTV teica Briģis.

Briģis norādīja, ka izšķirošs solis Covid-19 izplatības mazināšanai ir Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) kapacitāte. "Mazliet iepriekšējo mēnešos ēnā ir palikusi šī SPKC kapacitātes aktualitāte. Ja ir vairāk nekā 1000 saslimušo, tad apzvanīt katru cilvēku un atrast kontaktpersonas ir milzīgs darbs. Ar SPKC cilvēku kapacitāti to izdarīt ir ļoti sarežģīti," skaidroja Briģis. Viņš piebilda, ka arī viņa studenti, SPKC darbinieki, runā par izdegšanu un pārstrādāšanos.

Briģis skaidroja, ka kontaktpersonas ir būtiski laicīgi apzināt, jo "slimībai raksturīgs bezsimptomātiskais periods. Ja šajā periodā cilvēks kontaktējas [ar citiem], nevalkā masku, slimības nodošanas iespēja ir lielāka".

Attiecībā uz vakcināciju pret Covid-19 Briģis ir drošs par Latvijas spēju organizēt un veikt vakcinēšanos. "Latvija ir slavena ar to, ka mēs spējam organizēt lielus pasākumus," noteica RSU profesors. Tiesa, viņš norādīja, ka vakcinācijas piegāde nav atkarīga no Latvijas.

"Ja nāk rītausma, tad nakts vistumšākais brīdis ir pirms rītausmas. Gaidas pirms vakcinācijas ir psiholoģiski ļoti grūtas, esmu pārliecināts, ka vakcinācija atrisinās šo situāciju," LTV norādīja Briģis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!