Foto: F64
Pašlaik situācija slimnīcās ir starp sarežģītu un ļoti sarežģītu. Tam ir pārsvarā divi iemesli: Covid-19 slimnieku, īpaši smago slimnieku skaita pieaugums un ārstu saslimšana ar Covid-19, intervijā Latvijas Radio otrdien klāstīja Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs.

Viena no galvenajām problēmām, ar ko saskaras slimnīcas, ir mediķu resursu trūkums. "[Mediķim] izejot no ierindas, dikti sarežģījas pacientu ārstēšanas iespējas," norādīja Kalējs.

Lai gan kopējais Covid-19 pacientiem atvēlēto gultu skaits slimnīcās tiek palielināts, ir ļoti būtiski panākt to, lai stacionēto skaits būtu mazāks nekā no slimnīcām izrakstīto pacientu skaits. Taču pašlaik situācija esot pretēja.

Taujāts par iespējamiem risinājumiem, Slimnīcu biedrības vadītājs uzsvēra, ka vienīgais risinājums ir samazināt kopējo Covid-19 slimnieku skaitu Latvijā. "Tas nav atkarīgs no slimnīcām un medicīnas darbiniekiem. Tas ir vairāk atkarīgs no Latvijas iedzīvotājiem kopumā," viņš piebilda.

Savukārt attiecībā uz mediķu vakcināciju Kalējs norādīja – slimnīcās, kur tas notiek gausi, risinājums būtu sniegt vairāk informācijas par vakcīnu lietderību. Pašlaik informācija esot samērā vienpusēja, skaidroja Kalējs.

Vienlaikus veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) intervijā "900 sekundēm" norādīja, ka no pirmdienas vakcinēties pret Covid-19 var visi mediķi un šo iespēju pirmajā dienā izmantojuši 1312 mediķu, liecinot e-veselības dati. Tas ir līdz šim augstākais vienā dienā vakcinēto personu skaits –iepriekšējais labākais bija 4. janvārī, kad savakcinēti 888 mediķi.

Reizē Pavļuts norādīja, ka Latvijai ir pieejamas 17 000 vakcīnu, no kurām puse jau šobrīd ir likta lietā.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pirmās farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" Latvijā tika nogādātas 26. decembra rītā. Pirmajā piegādē Latvija saņēma 9750 vakcīnu devas. otrajā – 13 650 vakcīnu devas, bet 11. janvārī tika saņemta trešā piegādes krava ar 6825 vakcīnām pret Covid-19.

Tāpat vēstīts, ka veselības nozarē kopš 10. decembra ir izsludināta ārkārtas situācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!