Foto: DELFI

Situācija Ukrainā un Krievijas militārā invāzija Krimas pussalā mudinājusi Latvijas Nacionālos bruņotos spēkus (NBS) pārskatīt "iekšējās prioritātes", trešdienas rītā intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja NBS komandieris Raimonds Graube.

Viņš stāsta, ka, ņemot vērā pašreizējo situāciju, lielāku uzmanību plānots pievērst gaisa telpas aizsardzībai un prettanku spēju attīstībai.

Jau maijā Latvijā plānotas vērienīgas mācības "Namejs 2014", kuru laikā tiks pārbaudītas tieši NBS pašaizsardzības spējas un dažādu bruņoto spēku vienību prasme savstarpēji sadarboties, stāstīja Graube, uzsverot, ka, par spīti dažādām "sazvērestības teorijām", šīs mācības plānotas jau divus gadus.

Tomēr pēc Krievijas militārās invāzijas Krimas pussalā esot "stipri aktivizējusies" informācijas apmaiņa Baltijas valstu bruņoto spēku komandieru vidū, kā arī sadarbība ar ASV.

Graube uzsver, ka ASV lēmums nosūtīt papildus lidmašīnas Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzībai jau ir vērtējama kā "spēcīgs signāls". Komentējot ASV viceprezidenta Džo Baidena izteikumus par iespējamu amerikāņu bruņoto spēku nosūtīšanu uz Baltiju,  Graube norādīja, ka, saskaņā ar viņa rīcībā esošo informāciju, ASV neplāno Latvijā pastāvīgi dislocēt savus bruņotos spēkus, taču ASV karavīri regulāri piedalīsies dažādās apmācībās un uzdevumos Latvijā.

Tas nozīmējot, ka Latvijā teju pastāvīgi atradīsies kādi ASV karavīri, kas, pēc Graubes teiktā, ir "ļoti nopietns drošības garants".  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!