Foto: LETA

Valsts robežsardze un citi dienesti rūpīgi seko ziņām no Polijas-Baltkrievijas robežas un notikumu attīstībai Baltkrievijā, taču situācija uz Latvijas-Baltkrievijas robežas tiek kontrolēta, kā arī Latvija ir gatava dažādiem notikumu pavērsieniem, portālam "Delfi" ar preses dienesta starpniecību pavēstīja iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

Viņa atzīmēja, ka šodien notika kārtējā sanāksme starp Iekšlietu ministriju, Aizsardzības ministriju, Ārlietu ministriju un atbildīgajiem dienestiem, kā arī saziņa ar kolēģiem Lietuvā un Polijā.

"Pēdējās nedēļās ievērojami saasinājusies situācija uz Polijas-Baltkrievijas robežas. Polijas robežsargi teju ik dienas fiksē rekordlielu skaitu ar cilvēkiem, kas mēģina nelikumīgi šķērsot robežu. Notikušas arī sadursmes starp Polijas un Baltkrievijas robežsargiem. Lai gan Latvija novēro ievērojami mazāku nelikumīgo robežšķērsotāju skaitu, situācija var mainīties. Arī mainīgajiem scenārijiem esam izstrādājuši rīcības plānus," citēta ministre.

Viņa atzīmēja, ka turpinās sadarbība starp Valsts robežsardzi, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un citiem dienestiem, lai nodrošinātu robežas aizsardzību. Nepieciešamības gadījumā nekavējoties tiks lemts par robežkontroles pastiprināšanu.

Tāpat jau ir uzstādīta vairāk nekā puse pagaidu dzeloņstiepļu žoga uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, darbus plānots pabeigt novembrī. Ministru kabinetā arī ir atbalstīts un Saeimā iesniegts "Ārējās sauszemes robežas izbūves likums", kas izstrādāts, lai nodrošinātu ātru un efektīvu ārējās sauszemes robežas apsardzībai nepieciešamās infrastruktūras izbūvi.

Jau vēstīts, ka pirmdienas rītā konstatēts visu laiku vērienīgākais mēģinājums no Baltkrievijas ar varu iebrukt Polijā, tvītā ziņo Polijas premjera kancelejas Nacionālās drošības departamenta vadītājs un ministra līmeņa specdienestu koordinatora pārstāvis Staņislavs Žarins.

Svētdienas vakarā žurnālists Tadeušs Giczans "Twitter" ziņoja, ka Minskā no ielām pazuduši migranti, kuri sapulcināti vešanai uz Polijas robežu. Viņš jau tobrīd paredzēja, ka pirmdienas rītā plānots migrantus masveidīgi virzīt pāri robežai Baltkrievijas drošības dienestu jaunākās operācijas (dēvētas par "Slūžas 2.0") ietvaros.

Pirmdienas rītā pēc ziņām par migrantu tūkstošu pūļa parādīšanos uz lielceļa vien dažus kilometrus no robežas, Polijas valdība sasauca krīzes sēdi. Ārlietu ministrijas vadītāja vietnieks Pjotrs Vavžiks gan Polijas Radio norādīja, ka valsts ir gatava šādam Baltkrievijas uzbrukumam. "Mēs reaģējam atbilstoši situācijai," viņš paziņojis, "nekas vairāk republikas robežas stiprināšanai arī nav nepieciešams."

Migranti sapulcējušies pie lielākā – Kuzņicas – robežpārejas punkta starp Baltkrievijas pilsētu Grodņu un Polijas pilsētu Bialostoku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!