Foto: Agris Jansons, ntz.lv
Skābekļa koncentrācija Šlokenbekas ezerā lēnām pieaug, pastāstīja Valsts vides dienesta (VVD) pārstāve Jūlija Ņikitina.

Viņa skaidroja, ka skābekļa līmenis ūdenī pieaug, pateicoties ozonatoram, kurš piegādā skābekli.

Ņikitina sacīja, ka situācija ūdenstilpnē ir smaga, taču stabila un arī šodien tiks ņemtas jaunas ūdens analīzes gan ezerā, gan tuvumā esošajā Slocenes upē. Tāpat šobrīd vēl tiek gaidīti iepriekšējo dienu analīžu rezultāti.

VVD pārstāve apliecināja, ka tiek darīts viss, lai situāciju Šlokenbekas ezerā uzlabotu.

Vaicāts, vai no ūdens tilpnes ir izceltas jaunas bojāgājušas zivis, Ņikitina atbildēja noraidoši, tomēr viņa pieļāva, ka lielākā daļa no zivīm, kuras slikti panes skābekļa trūkumu, ir jau aizgājušas bojā.

Tāpat tiks pētīts, kādu iespaidu piesārņojums ir atstājis uz citiem organismiem, kuri mitinājušies ezerā.

Ņikitina arī stāstīja, ka atbildību par mirušo zivju iznīcināšanu būs jāuzņemas Tukuma novada pašvaldībai, kurai arī tad būs jāmeklē veidi, kā zivis utilizēt.

Vaicāta, kādi varētu būs iespējamie soda mēri piesārņojuma izraisītājiem, Ņikitina sacīja, ka šobrīd ir ierosināts kriminālprocess un notiek izmeklēšana, tāpēc par sodu apmēriem lems policija. Viņa gan pieļāva, ka izmeklēšana varētu prasīt vairākus mēnešus.

Kā stāstīja Ņikitina, ņemot vērā radušos situāciju Šlokenbekas ezerā, VVD turpmāk, veicot pārbaudes uzņēmumos, pievērsīs pastiprinātu uzmanību to ražošanas notekūdeņiem. Dienests, tāpat kā iepriekš, dosies uz uzņēmumiem, kā arī pieprasīs nepieciešamo informāciju par uzņēmuma ietekmi uz vidi, tomēr lielāka uzmanība tiks pievērsta notekūdeņiem, norādīja VVD pārstāve.

Jau ziņots, ka ūdens piesārņojuma dēļ Tukuma attīrīšanas iekārtās "Tīle" un Slocenes upē noteikts ārkārtas stāvoklis, kas turpināsies līdz 20. jūlijam. Ārkārtas stāvokli Tukuma novada dome izsludināja pagājušajā piektdienā saistībā ar piesārņojumu Tukuma novada Šlokenbekas Dzirnavu ezerā, no kura pēdējo dienu laikā izceltas jau četras tonnas beigtu zivju.

Ārkārtas situācijas laikā ir noteikti ierobežojumi Tukuma pilsētas kanalizācijas tīkla novadāmajiem ražošanas notekūdeņiem, nepalielinot novadāmo notekūdeņu hidraulisko slodzi. Tukuma novada iedzīvotājiem ar šo lēmumu nekādi ierobežojumi netiek paredzēti. Lai Tukuma attīrīšanas iekārtas ātrāk atgūtos, pat būtu nepieciešams palielināt sadzīves notekūdeņu daudzumu.

Kā iepriekš informēja Tukuma novada domē, piektdienas vakarā pieņemtais lēmums paredz Tukuma pilsētas kanalizācijas tīklā novadāmajiem ražošanas notekūdeņiem, kas tiek piegādāti no lielākajiem uzņēmumiem - AS "Tukuma piens" un SIA "Puratos Latvia" - par 30% samazināt notekūdeņu piesārņojumu, nepalielinot novadāmo notekūdeņu hidraulisko slodzi.

Tāpat dome nolēma, sadarbojoties ar Engures novada domi, Šlokenbekas Dzirnavu ezerā uzstādīt aerācijas ozonēšanas sūkņus un nodrošināt ūdens līmeņa nepazemināšanu ezerā, par to noslēdzot sadarbības līgumu ar Engures novada domi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!