Foto: F64
Visticamāk, skaidras naudas ierobežojumi darba laikā būs ne tikai policistiem, bet vēl virknei strādājošo kontroles un uzraudzības dienestos, trešdien vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Tas varētu skart, piemēram, vides dienesta un Pārtikas un veterinārā dienesta speciālistus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izstrādā jaunus risinājumus korupcijas ierobežošanai valsts un pašvaldību iestādēs, un kapitālsabiedrībās.

"Institūciju vadītājiem būs pienākums kaut ko darīt lietas labā, un nebūs tā, ka tikai muitai vai policijai būs šādi ierobežojumi. Šādi ierobežojumi ir jāpārskata arī citās kontroles institūcijās, kas nodarbojas ar klientu kontroli. Tie varētu būt vides dienesti, dienesti, kas veic pārtikas un veterināro uzraudzību un iet šajās tematiskajās pārbaudēs un kontaktējas aci pret aci ar klientu," skaidroja KNAB vadītāja pienākumu izpildītāja Ilze Jurča.

Korupcijas apkarotāji gan norāda, ka galvenokārt no pašvaldībām saņemts milzīgs daudzums iebildumu, kas tikai norāda, ka pret topošajiem Ministru kabineta noteikumiem ir ļoti liela pretestība.

Vēstīts, ka pie patruļdienesta un ceļu policistiem dienesta laikā nedrīkstēs atrasties skaidra nauda virs 30 eiro. Tā esot aizgūta ārvalstu pieredze, piemēram, no kaimiņiem lietuviešiem.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (V) norāda, ka šis skaidras naudas ierobežojums jau sen strādā attiecībā uz robežsargiem un muitas amatpersonām. Pildot dienesta pienākumus, muitas kontroles punktos līdzi var būt tikai 28,5 eiro, savukārt strādājot robežkontroles punktā – ne centa.

Latkovskis atzīst, ka ierobežojumi nepanāks uzvaru cīņā ar korupciju. Taču tas, viņaprāt, ir viens no bremzējošiem faktoriem. Pēc viņa stāstītā, tas nenozīmē, ka muitnieki un robežsargi vairs neņem skaidrā naudā kukuļus, taču, kad ierodas pārbaudes, neviens nezina, kuram starp papīriem ir uzradusies nauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!