Vēstures mīļotājus joprojām mulsina kāds pirms simts gadiem uzņemts "selfijs" – tas ir Krievijas cara Nikolaja II jaunākās meitas lielkņazienes Anastasijas pašportrets, kas radīts 1914. gadā, kad meitenei bija 13 gadi.

Šo portretu Anastasija vecākiem nosūtīja kopā ar pavadvēstulīti: "Сделала фотографию самой себя, глядящей в зеркало. Это было очень сложно, потому что руки мои дрожали".

Arhīvu pētniekus satrauc vairāki faktori. Kas ir dīvainā figūra pa kreisi no meitenes - palags vai tomēr kāds cits cilvēks? Kur šī fotogrāfija uzņemta? Virtuvē? Jo interjers it nemaz neatgādina imperatora pils apartamentus. Un Anastasijas seja - ko tā atspoguļo? Par ko tobrīd meitene domājusi?

Kā zināms, 1918. gada jūlijā Anastasija kopā ar visiem pārējiem ģimenes locekļiem tika nošauta, lai nīstā cara ēna boļševikiem netraucētu būvēt komunistisko nākotnei.

Taču pēc viņas nāves vismaz 30 sievietes ir apgalvojušas, ka ir "brīnumainā kārtā no nāvessoda izglābušās lielkņazienes Anastasijas". Tiesa, visas viņas agrāk vai vēlāk atmaskotas kā viltvārdes.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!