Foto: LETA
Patlaban norit darbs un tiek vērtēti vairāki iespējamie varianti, tāpēc skaidrība par iespējamām pārmaiņām Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldē varētu būt jūnijā, sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Ministrs apliecināja, ka konkrētas vienošanās un skaidrība patlaban neesot un vērtēšanas process par piemērotāko modeli, kas nodrošinātu arī labākus Muitas kriminālpārvaldes darba rezultātus, turpinās.

Lai gan VID jau nesen veikta plaša reforma, esot skaidrs, ka situācija apkārt arī mainās un zināmas izmaiņas darba rezultātu uzlabošanai tomēr būtu izvērtējamas, norādīja Vilks, pēc kura prognozēm, jūnijā vajadzētu nonākt pie labākā risinājuma.

Jau ziņots, ka Valsts ieņēmumu dienesta vadības iecerētās struktūras izmaiņas, kas, iespējams, paredz būtiskas atbildības un ietekmes sfēru pārdales, saskārušās ar darbinieku pretreakciju un likušas iesaistīties arī Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V).

Neoficiāla informācija liecināja, ka tiek vērtētas iespējas reorganizēt VID Muitas kriminālpārvaldi, vai nu nododot to Muitas pārvaldes direktora pakļautībā, vai arī likvidējot pilnībā, kā tas jau pirms vairākiem gadiem bijis paredzēts, sākot visa VID reorganizāciju. Tas izsaucis asu VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieku pretreakciju, kuri vērsušies pie premjera un Valsts prezidenta Valda Zatlera.

Saistībā ar saņemto VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieku vēstuli, kurā paustas bažas par pārvaldes reorganizāciju, Dombrovskis iepriekš sasauca ārkārtas sanāksmi, kurā piedalījās VID Muitas kriminālpārvaldes vadītājs Marjans Burijs un VID ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā un Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis, kā arī Finanšu ministrijas pārstāvji.

Tikšanās laikā Ministru prezidents aicināja rūpīgi izvērtēt nepieciešamību veikt apjomīgu reorganizāciju, ņemot vērā, ka 2010.gada novembrī tika pabeigta plaša VID reorganizācija ar mērķi uzlabot dienesta darba efektivitāti.

Jau ziņots, ka VID šobrīd ir saņēmis vairākus reorganizācijas priekšlikumus no dažādām VID struktūrvienībām, kuras VID atturējās nosaukt.

Burijs iepriekš informēja, ka ir iesniedzis savu priekšlikumu, kā efektivizēt darbu un nepieļaut apdraudējumu "gadiem veidotas un efektīvi strādājošas pretkontrabandas sistēmas funkcionēšanai", kas, pēc viņa domām, slēpjas "iespējamos risinājumos, kurus šobrīd apsver atsevišķas amatpersonas, iespējams, ar tādu kā motivāciju par valsts resursu taupīšanu, budžeta konsolidāciju". Viņa priekšlikums paredz Muitas kriminālpārvaldes darbiniekus norīkot darbam uz valsts robežām, tā daļēji aizstājot tur Kravaļa pakļautībā strādājošos muitniekus.

Jau ziņots, ka pērn decembrī VID noslēdza 2009.gadā sākto reorganizācijas procesu, bet Ieņēmumu dienests bija iecerējis arī nākotnē, lai ietaupītu valsts resursus, strādāt pie funkciju optimizēšanas un pilnveidošanas.

Reorganizācijas rezultātā VID ģenerāldirektora vietnieku skaits tika samazināts līdz diviem vietniekiem, no triju līmeņu - Centrālā aparāta, reģionālo iestāžu, kā arī VID nodaļu - struktūras reorganizācijas rezultātā VID pārgāja uz viena līmeņa organizatorisko struktūru.

Šīs reorganizācijas rezultātā gan netika īstenota sākotnēji iecerētā vairāku pārvalžu apvienošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!