Foto: F64
Skaidrība par to, kurš pildīs ģenerālprokurora pienākumus, būs tikai pēc 11.maija, kad beigsies līdzšinējā prokuratūras vadītāja Jāņa Maizīša pilnvaras, jo tikai tad Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs nosauks šo amatpersonu, paziņoja Bičkovičs trešdien pēc Nacionālās drošības padomes sēdes.

Ģenerālprokurors Maizītis trešdien Nacionālās drošības padomi informēja par situāciju prokuratūrā, taču žurnālistiem, aizbildinoties ar valsts noslēpumu, sēdē pausto neatklāja.

Maizītis norādīja, ka viņa pēdējā darba diena ir 10.maijā, un par to, ko darīt tālāk, viņš domās pēc tam, tomēr viņam neesot vienalga, kas notiek ar Ģenerālprokuratūru. "Diemžēl šīs manas bažas, ka iestāde var palikt bez Saeimā apstiprināta ģenerālprokurora, būs piepildījušās," sacīja Maizītis.

Maizītis norādīja, ka šādā gadījumā vadītājs nezina, cik ilgi viņš būs amatā, tāpēc varētu tikt atliktas vai palikt neiesāktas darba lietas.

Maizītis uzsvēra, ka ir svarīgi, lai ģenerālprokurors būtu neietekmējams, taču pauda pārliecību, ka visi trīs departamentu virsprokurori, no kuriem Augstākās tiesas priekšsēdētājam būs jāizvēlas pagaidu vadītājs, ir neatkarīgi.

Savukārt Bičkovičs pēc sēdes norādīja, ka ģenerālprokurora pienākumu izpildītāju nosauks pēc 11.maijā, kad beigsies Maizīša pilnvaras. Kas tieši būs ienākumu izpildītājs, vēl neesot izlemts.

Viņš arī atteicās prognozēt, kad varētu nosaukt ģenerālprokurora amata kandidātu, aicinot to nesaistīt ne ar Saeimas darba grafiku, ne ar nākamajā piektdienā paredzēto tikšanos Rīgas pilī ar prezidentu un Saeimā pārstāvēto partiju frakcijām.

Vaicāts, ko viņš darījis, lai atrastu nākamo ģenerālprokurora amata kandidātu, Bičkovičs atzina, ka ir tikai iepazinies ar informāciju presē, politiķu paziņojumiem, Saeimā iesniegtajiem likumprojektiem. Tomēr AT priekšsēdis noliedza vēlmi sagaidīt kādus likumdošanas grozījumus, piemēram, par atklātām ģenerālprokurora vēlēšanām.

Viņš atzina, ka sistēmai par labu nāktu grozījumi, ka ģenerālprokurors turpina pildīt savus pienākumus, līdz Saeima amatā apstiprina nākamo vadītāju, tomēr uzsvēra, ka tas esot politiķu jautājumus. Viņš arī pieļāva, ka šobrīd ir mazliet par vēlu par to lemt.

Mazākumvaldības kodols – apvienība "Vienotība" - jau iesniegusi šādus grozījumus izskatīšanai Saeimā.

Jau vēstīts, ka Saeima šomēnes ģenerālprokurora amatā uz trešo termiņu tomēr neievēlēja pašreizējo Ģenerālprokuratūras vadītāju. Par Maizīša atkārtotu ievēlēšanu balsoja 45, pret bija 47 deputāti, bet divi balsošanas biļeteni izrādījās nederīgi.

Savukārt Valsts prezidentam Valdim Zatleram un Bičkovičam tika nosūtīta 291 prokurora parakstīta atklātā vēstule, kurā sakarā ar Maizīša atkārtotu neievēlēšanu ģenerālprokurora amatā paustas bažas par tiesu varas neatkarības nodrošināšanu, jo īpaši par prokuratūras neatkarības saglabāšanu.

Bičkovičs, kuram saskaņā ar likumu jāizvirza ģenerālprokurora amata kandidāti, pagaidām nolēmis nevienu šism amatam nevirzīt un pēc Maizīša pilnvaru beigām nozīmēt ģenerālprokurora pienākumu izpildītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!