Foto: F64
Vienošanās starp Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), Veselības ministriju (VM) un epidemiologiem par obligātu vai ieteicamu masku valkāšanu centralizēto eksāmenu laikā joprojām nav panākta. IZM rosina noteikt, ka aizsargmaskas konsultācijās pirms valsts pārbaudījumiem un eksāmenu laikā visiem dalībniekiem – skolēniem, skolotājiem un novērotājiem – būtu obligāti jāvalkā tikai tādā gadījumā, ja nav iespējams ievērot divu metru distanci un nosacījumu par pulcēšanos līdz 25 personām, portālam "Delfi" sacīja IZM pārstāve Egita Diure.

Lai arī Valsts izglītības un satura centra (VISC) mājaslapā publicētie pamatprincipi par higiēnas un drošības pasākumu ievērošanu eksāmenu laikā paredz, ka nemedicīniskās sejas maskas būs jāvalkā visiem dalībniekiem, tomēr, pēc Diures teiktā, publicētais dokuments tiks precizēts.

IZM ieskatā, aizsargmaskas varētu nelietot, ja konsultāciju un eksāmenu laikā starp dalībniekiem ir iespējams ievērot divu metru distanci un nosacījumu par pulcēšanos līdz 25 personām.

Šis ministrijas ierosinājums vēl tiek saskaņots ar VM un epidemiologiem. Diure sola, ka vienošanos par individuālo aizsardzības līdzekļu izmantošanu ir paredzēts panākt vēlākais līdz nākamās nedēļas sākumam.

Savukārt vaicāta par situāciju, kad skolēns attaisnotu iemeslu dēļ nevar klātienē kārtot valsts pārbaudījumus, jo ir, piemēram, sasirdzis ar Covid-19 vai atrodas mājas karantīnā, un vai šādā gadījumā ir iespējams ļaut audzēknim centralizētos eksāmenus nekārtot, Diure norādīja, ka eksāmenu ir iespējams kārtot papildtermiņā.

"IZM meklē risinājumus, kā rīkoties skolēniem, kuri attaisnojošu iemeslu dēļ nevar piedalīties eksāmenos. Katru gadu ir kāda daļa skolēnu, kuri veselības stāvokļa dēļ ir atbrīvoti no eksāmenu kārtošanas. Šogad situācija ir vēl īpašāka, un IZM tuvākajā laikā nāks klajā ir risinājumu," norādīja Diure.

Aģentūra LETA vēstīja par izglītības un zinātnes ministres llgas Šuplinskas (JKP) 8. maijā teikto, ja skola sadarbībā ar vecākiem vienojas, ka centralizētos eksāmenus var rakstīt bez sejas maskām, tad tās var neizmantot, taču aizvien jāievēro distancēšanās un higiēnas prasības.

Ministre stāstīja, ka 7. maijā Ministru kabineta sēdē tika panākta vienošanās, ka iekštelpās drīkst pulcēties līdz trīs stundām, nepārsniedzot 25 cilvēku skaitu. Ja iespējama distancēšanās, dezinfekcijas un pārējo prasību ievērošana, tad, iespējams, uz eksāmeniem sejas maska nav nepieciešama.

Viņa norādīja, ka Veselības ministrija iesaka lietot masku, taču politiķe uzsvēra, kā tā ir rekomendācija un nav obligāta prasība. Ministre stāstīja, ka mutiskajā daļā, kurā ir ierobežots cilvēku skaits telpā, maskas nebūs jālieto, taču jautājums vēl esot par masku lietošanu rakstu daļā.

Tāpēc Šuplinska ieteica patrenēties nēsāt sejas maskas konsultāciju laikā, lai jaunieši saprastu, kā tas ir.

Savukārt pēc valdības ārkārtas slēgtās sēdes 7. maijā, kad tika lemts par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 9. jūnijam, vaicāta par to, vai paliek spēkā iepriekš noteiktais, ka 12. klašu eksāmenu kārtotājiem ir jāizmanto sejas maskas, veselības ministre Ilze Viņķele (AP) sacīja, ka "esam diskutējuši jautājumu par maskām jauniešiem (..) – pavadīt eksāmena laiku maskās vai nē. Tā kā valdība lēma, ka ierobežojums trīs stundu atrašanās telpās ir akceptējams, tad VM pozīcija bija, ka maskas ir jālieto, Izglītības un zinātnes ministrija uzskatīja, ka maskas nav jālieto," stāstīja ministre.

"Apsolu, ka mēs vienosimies par racionālu pieeju un nepārregulēsim tur, kur tas nav nepieciešams, solīja Viņķele.

Centralizētie eksāmeni par vispārējās vidējās izglītības ieguvi 2019./2020. mācību gadā notiks no 2. jūnija līdz 30. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!