Foto: LETA

Aizsardzības ministrija (AM) panākusi vienošanos ar SIA "Zītari LZ" par 220 miljonu eiro vērtā pārtikas piegādes līguma laušanu, trešdien medijiem atklāja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

Viņa norādīja, ka valsts nekādus zaudējumus necietīs.

Tāpat Mūrniece uzsvēra, ka jau šobrīd tiek strādāts pie jauna pārtikas iepirkuma.

Ministre norādīja, ka turpmāk visus iepirkumus, kuru summa ir virs trīs miljoniem eiro, uzraudzīs Militārās izlūkošanas un drošības dienests (MIDD).

Dienests pārbaudīs gan iepirkumu komisijas locekļus, gan pretendentus.

AM valsts sekretārs Jānis Garisons žurnālistiem atklāja, ka, ņemot vērā vajadzības, līgums tiks izbeigts ar šī gada 31. decembri.

Šis termiņš noteikts, lai nodrošinātu pārtikas piegāžu nepārtrauktību, kamēr noslēdzas jaunais iepirkums.

Viņš uzsvēra, ka "Zītari LZ" apņēmušies necelt pretenzijas pret valsti saistībā ar līguma pirmstermiņa izbeigšanu.

Skaidrojot iekšējās pārbaudēs atklāto, Mūrniece norādīja, ka ir konstatēta virkne pārkāpumu, kas saistīti ar iepirkuma organizēšanu, taču valstij nav nodarīts materiālais kaitējums. Viņa gan uzsvēra, ka šāda neizdarība ir nodarījusi būtisku kaitējumu aizsardzības nozares prestižam un reputācijai.

Ministre atzina, ka AM pārbaudēs atklātais lielā mērā pārklājas ar Valsts kontroles (VK) secinājumiem, proti, lai arī līgums tika slēgts par loģistikas pakalpojumiem, tajā netika noteiktas prasības par pārtikas piegādi un glabāšanu krīzes laikā. Tāpat pretendentiem tika izvirzītas tikai virspusējas prasības.

Mūrniece uzsvēra, ka jau šobrīd AM tiek ieviesti dažādi pasākumi, lai izvairītos no līdzīgām situācijām nākotnē. Piemēram, ir izveidots kontroles mehānisms, lai veiktu iepirkuma dokumentācijas sākotnējo pārbaudi, kā arī tehniskā kopsavilkuma izvērtējumu. Savukārt iepirkumu komisiju locekļiem būs jāizpilda pretkorupcijas anketas.

Toties NBS Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālmajors Imants Ziediņš uzsvēra, ka bruņotie spēki tiks nepārtraukti nodrošināti ar pārtiku. Viņš arī atzīmēja, ka NBS veica savu iekšējo pārbaudi, izvērtējot astoņu personu iespējamo atbildību. Šīs pārbaudes rezultātā divām personām izteikti rājieni.

"Delfi" jau vēstīja, ka neliels, Rojā reģistrēts uzņēmums "Zītari LZ" pērn decembrī ieguvis 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi armijas vajadzībām turpmākos piecus gadus.

Par šo iepirkumu KNAB jau ir sācis kriminālprocesu, kurā četrām personām – diviem iepirkuma komisijas locekļiem, uzņēmuma pārstāvim un bijušā aizsardzības ministra Arta Pabrika (LA) padomniekam – ir tiesības uz aizstāvību. Nevienai personai šajā kriminālprocesā nav piemēroti drošības līdzekļi.

Savukārt pēc Aizsardzības ministrijas dienesta pārbaudes rezultātiem saistībā ar Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra (VALIC) veikto iepirkumu "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām" no amata atbrīvots šī iepirkuma komisijas vadītājs Ēriks Ezeriņš

Jau ziņots, ka uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Laura Zeltiņa jau publiski atzinusi, ka, gatavojot piedāvājumu publiskajam iepirkumam, uzņēmumam nemaz nebija zināms, ka līguma plānotā summa ir līdz 220 miljoniem eiro.

Tāpat atklājies, ka 220 miljonus eiro vērtais konkurss par pārtikas iegādi armijai gan miera, gan kara apstākļiem sarīkots pēc parastas publisko iepirkumu procedūras, nevis atbilstoši aizsardzības jomai speciāli paredzētam likumam. Tas ļāva konkursa pretendentiem neveikt drošības dienesta pārbaudi, svētdien vēstīja LTV raidījums "de facto".

Iepriekš arī vēstīts, ka ceturtdien, 16. martā, KNAB vairākos objektos Rīgā un citviet Latvijā veica kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā 14 tiesas sankcionētas kratīšanas, saistībā ar Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkuma centra īstenoto iepirkumu "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām".

Reaģējot uz izskanējušo informāciju medijos, šā gada 17. martā Mūrniece izdeva rīkojumu no amata pienākumu pildīšanas uz laiku atstādināt divas amatpersonas, kuras saistītas ar Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra (VALIC) veikto iepirkumu "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām.

Par iepirkumu kritiku paudis arī Valsts prezidents Egils Levits, minot, ka tajā "viss ir nogājis šķībi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!