Baltkrievijas Ārlietu ministrija (ĀM) vēlas saņemt oficiālus Latvijas paskaidrojumus par laikrakstā "Subbota" publicētajiem aizsardzības ministra izteikumiem, ka Baltkrievija ir Latvijai iespējami nedraudzīga valsts.
Savukārt ministra preses sekretāre Kaiva Liepiņa informēja, ka aikrakstā "Subbota" publicētajā aizsardzības ministra Ģirta Valda Kristovska radio "MIX FM" sniegtās intervijas izklāstā pārlikti akcenti, kas arī izraisījis Baltkrievijas Ārlietu ministrijas reakciju.

Liepiņa sacīja, ka intervijas izvērsts atstāsts laikrakstā ir "interpretācija par teikto", kurā mainīti teiktā akcenti, un to varētu nosaukt par viedokļa traktēšanu. "Tas, ka Baltkrievijā nav demokrātiska valsts uzbūve, ir Eiropas viedoklis," teica Liepiņa. "Tomēr tas nenozīmē, ka katra valsts, kas ir nedemokrātiska, uzreiz ir pretinieks. Nevienā bridī Baltkrievija nav nosaukta par Latvijai nedraudzīgu valsti."

Aizsardzības ministra preses sekretāre arī noliedza, ka ministrs savus izteikumus būtu nosaucis par oficiālu Latvijas viedokli, un tas arī atspoguļots laikrakstā publicētajā intervijā.

"Interfax" ziņo, ka nedēļas laikraksta "Subbota" piektdienas numurā publicētajā intervijā Kristovskis sacījis: "Mūsu iespējamais pretinieks objektīvi atrodas austrumos. Mums ir 80 kilometru robeža ar Baltkrieviju. Eiropa objektīvi uzskata, ka tur ir pēdējais totalitārais režīms Eiropā." Turklāt Kristovskis piebildis, ka tā ir oficiāla nostāja.

Komentējot šos Kristovska izteikumus, Baltkrievijas ĀM preses sekretārs Pāvels Lotuško aģentūrai "Interfax" uzsvēris, ka Baltkrievija "nekad nav uzskatījusi un negatavojas uzskatīt Latvijas Republiku par potenciālo militāro pretinieci".

Baltkrievijas ĀM uzskata, ka Latvijas aizsardzības ministra izteikumi ir pretrunā ar esošajām politiskajām un ekonomiskajām attiecībām starp abām valstim. Baltkrievija vērš Latvijas valdības uzmanību uz to, ka šādi izteikumi ir nepieļaujami, un uzsver, ka cer saņemt oficiālus paskaidrojumus, teica Latuško.

Pēc aģentūras "Interfax" rīcībā esošām ziņām, Latvijas pilnvarotais pārstāvis tiks izsaukts uz Baltkrievijas ĀM un viņam tiks pieprasīts sniegt paskaidrojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!