Foto: Shutterstock

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija pēc ilgām diskusijām pirmajam lasījumam tomēr virzīs grozījumus Darba likumā, kuri paredz par virsstundu darbu maksāt 50%, ja tiek slēgta ģenerālvienošanās nozarē par atalgojumu, otrdien lēma komisijas deputāti.

Visi deputāti, izņemot trīs opozīcijas deputātus, atbalstīja grozījumu virzīšanu pirmajā lasījumā, ar norunu, ka tiks strādāts pie tā, lai nodrošinātu šīs normas atbilstību Satversmei.

Par atbildīgo likumprojekta referenti tika izvēlēta komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS), savukārt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu pēc ilgām diskusijām noteikts 10. jūlijs.

Vienlaikus deputāti vienojās, ka par spīti Ministru kabineta lūgumam likumprojektu skatīt steidzamības kārtā, tas tomēr tikšot skatīts trīs lasījumos, jo esot pārāk daudz iebildumu un dažādu atzinumu, kas jāņem vērā.

Saeimas komisija pēc spraigām diskusijām, kā arī opozīcijas deputātu iebildumiem tomēr vienojās atbalstīt šo strīdīgo normu, par kuras atbilstību Satversmei iepriekš izskanējušas bažas no tiesībsarga Jura Jansona un Saeimas Juridiskā biroja.

Komisijas deputātus atbalstīt grozījumu virzīšanu pirmajā lasījumā aicināja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V), Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka (V), Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība un Latvijas Darba devēju konfederācija, kuri norādīja, ka parlamentam jāatbalsta, ka beidzot darba devēji un ņēmēji panākuši vienošanos.

Ašeradens otrdien vairākkārt komisijas sēdē norādīja, ka norma virsstundas apmaksāt 100% apmērā ir neefektīva, turklāt tā esot "normāla Eiropas prakse" pieņemt, ka abas puses – darba devēji un ņēmēji – ir "pietiekami gudras" un spēj savā starpā vienoties, un atbalstīt sociālo partneru lēmumu.

Ašeradens uzstāja, ka normas atbalstīšana ir ļoti nozīmīga, lai nodrošinātu elastības principu, kā arī samazinātu ēnu ekonomikas īpatsvaru būvniecības nozarē.

Kā pēc sēdes sacīja komisijas vadītāja Barča, viņa tic, ka grozījumus Darba likumā izdosies pieņemt vēl 12. Saeimas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!