Foto: LETA
Valsts kontroliere Inguna Sudraba pārspējusi pašreizējo Valsts prezidentu Valdi Zatleru Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aprīlī veiktajā pētījumā, kurā lūgts izvēlēties, kurš no abiem ir vairāk piemērots prezidenta amatam, liecina portālā "Pietiek.com" publicētais pētījums.

Sudrabu par piemērotāku prezidenta amatam nosauca 34,6% aptaujāto, Zatleru – 27,3%, bet 23,3% respondentu par piemērotu Valsts prezidenta amatam neuzskatīja nevienu no viņiem.

Savukārt starp aptaujātajiem Latvijas Republikas pilsoņiem atbalsts Sudrabai bija tieši tāds pats, bet Zatleram – nedaudz augstāks kā kopumā – 28,8%, savukārt pret abiem kritiski bija 21,8%.

Kopumā SKDS aptaujāja 1014 cilvēkus, no tiem 858 bija Latvijas Republikas pilsoņi.

Sudrabas pārsvars pār Zatleru diezgan būtisks ir to pilsoņu vidū, kas balsotu par "Saskaņas centru" (SC) – attiecīgi 43,4% pret 21,9%, kā arī nedaudz mazākā mērā manāms Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) elektorāta vidū – 37,5% pret 31,7%.

Savukārt "Vienotības" atbalstītāji daudz biežāk par piemērotāko no abiem sauca Zatleru – 48,4%, kamēr Sudrabu augstāk vērtēja 25,4% apvienības elektorāta. Arī starp VL-TB/LNNK atbalstītājiem nedaudz populārāks bija Zatlers ar 38,5% pret Sudrabas 35,5%.

Zatlera atbalstītāju procentuāli vairāk ir arī aptaujāto LPP/LC un Tautas partijas atbalstītāju vidū, taču SKDS izdevās aptaujāt vien attiecīgi deviņus un septiņus šo partiju potenciālos vēlētājus.

Salīdzinājumā ar februārī veikto aptauju ar identisku jautājumu, atbalsts krities gan Sudrabai - no 41,4%, gan Zatleram – no 33,5%. Savukārt pret abiem skeptisko respondentu īpatsvars aprīlī gandrīz dubultojies, salīdzinot ar 12,2% februārī.

Jau ziņots, ka par atbalstu Zatlera pārvēlēšanai otrajam termiņam pēc prezidenta "atskaites runas" Latvijas Universitātē paziņoja apvienība "Vienotība". Vienlaikus apvienības pārstāvji Saeimas spīkere Solvita Āboliņa (V) un premjers Valdis Dombrovskis (V) medijos atzinuši, ka vēlētos, lai Zatlers tiktu virzīts kā valdošās koalīcijas kopīgs kandidāts, taču Zaļo un Zemnieku savienībā viņam nav viennozīmīga atbalsta.

100% atbalstu Zatleram solīja arī opozīcijas frakcija "Par Labu Latviju", kas arī, kamēr koalīcija vēl vērtēja un sprieda, to apsteidza un paziņoja, ka oficiāli izvirzīs Zatlera kandidatūru vasaras sākumā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Kā pēdējā par atbalstu Zatleram paziņoja arī VL-TB/LNNK frakcija, līdz ar to "uz papīra" Zatleram jau ir 48 deputātu balsu apsolījums.

Savukārt lielākā opozīcijas frakcija "Saskaņas centrs" pagaidām ir atturīga un vēl nesteidzas paust viedokli par Zatlera kandidatūras atbalstīšanu, nevēloties sevi "iedzīt stūrī", jo vēl var parādīties citi kandidāti, bet savu kandidātu frakcija nevirzīs.

Zatlers marta vidū paziņoja par gatavību kandidēt uz otro pilnvaru termiņu. Kandidatūras prezidenta amatam politiķiem jāiesniedz no 19. līdz 24.maijam, bet no 25.maija līdz 8.jūnijam ir jāorganizē prezidenta vēlēšanas.

Tikmēr Sudraba pēdējo nedēļu laikā vairakkārt izteikusies, ka būtu gatava kandidēt uz Valsts prezidenta amatu, taču neviens viņai to vēl neesot piedāvājis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!