Foto: AFI
Pirmo reizi ārkārtas vēlēšanas tikai septembrī ievēlētajam parlamentam uzticas vien 12%, bet Zatlera reformu partiju atbalsta mazāk par 5%, liecina sabiedriskas domas pētījumu centra SKDS dati, intervijā laikrakstam "Diena" atklājis SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

"Tā ir pirmā skaudrā atziņa. Mūsu oktobra aptauja liecina, ka jaunajam, nupat ievēlētajam parlamentam uzticas 12% Latvijas iedzīvotāju. Tas ir tikpat daudz, cik bija, pirms [toreizējais prezidents] Valdis Zatlers atlaida Saeimu. Un tas bija kritiski zems Saeimas uzticības līmenis. Tā bija ļoti dziļa uzticības krīze - un tagad ir tieši tas pats. No politiskās leģitimitātes viedokļa parlaments ar šādu reitingu ir klibs ar abām kājām," laikrakstam sacījis Kaktiņš.

Viņš norādījis, ka arī iepriekšējai, 10. Saeimai "bija ļoti dziļā uzticības krīzes purvā iestigusi" , un cilvēki nāca uz vēlēšanām, jo vēlējās pārmaiņas. "Varbūt tās bija dažādas pārmaiņas, katrs tās izprata atšķirīgi, bet cilvēki vēlējās pārmaiņas. Savukārt tas, kas notika pēc vēlēšanām, atkal bija tas, ka ar katru dienu tika pateikts - klau, nekādu pārmaiņu nebūs vai, ja tās būs, tad tās būs ļoti nelielas un sīkas. Jautājums - vai šīs ir tās pārmaiņas, ko gaidīja cilvēki? Un atbilde ir - nē, šīs nav tās pārmaiņas, ko gaidīja un gaida cilvēki," spriedis Kaktiņš.

Viņš arī atklāja, ka pirms vēlēšanām nodibinātā Zatlera Reformu partijas (ZRP) popularitāte ir diezgan strauji sadilusi un ir pat zem pieciem procentiem. "Mūsu aptauja liecina, ka, ja atkārtotas vēlēšanas būtu notikušas pāris nedēļu pēc 11. Saeimas vēlēšanām, tad mazāk nekā 5% no visiem balsstiesīgajiem vairs balsotu par ZRP," atklājis Kaktiņš.

Valsts prezidents Andris Bērziņš, komentējot šos datus, trešdien žurnālistiem atgādināja, ka uzticības rādītājs jaunajam parlamentam ir līdzīgs kā iepriekšējai Saeimai, tāpēc "tā situācija ātrā laikā nav maināma, bet mums visiem kopā jāatrod veids, kā to mainīt". Viņš atzina, ka jaunajā parlamentā ievēlētās partijas nav spējušas pārliecināt vēlētājus par savu darbību, taču "viņu pašu rokās ir šo pārliecību uzlabot".

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) atgādināja, ka jau uzrunā 11.Saeimai pirms valdības apstiprināšanas norādījis uz šī parlamenta vēl lielāku sašķeltību nekā iepriekš. Premjers atzina: valdības veidošanas sarunu "dīvainais process, stāsti par tankiem un tārpiem", kā arī parlamenta pirmie aizklātie balsojumi, kad tiek nobalsots pretēji publiski solītajam, uzticību Saeimai nekādi neveicina.

Jau ziņots, ka jaunievēlētā Saeima uz pirmo sēdi sanāca 17.spetembrī. "Saskaņas centrs" 11.Saeimā ieguvis visvairāk mandātu - 31. Apvienība "Vienotība" parlamentā ieguvusi 20 mandātus, ZRP ieguva 22 vietas, taču svētdien seši deputāti paziņoja par izstāšanos no partijas un neatkarīgas deputātu grupas veidošanu, līdz ar to ZRP frakcijā palikuši 16 deputāti. "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK ieguva 14 mandātus parlamentā, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!