Tautas partijas ierindas biedrs, bijušais premjers Andris Šķēle pieļauj, ka ar ASV vēstnieci Latvijā Ketrīnu Todu Beiliju tiek manipulēts politisku mērķu sasniegšanai.
Runājot par Beilijas otrdien teikto runu, Šķēle trešdien Latvijas Radio sacīja, ka, iespējams, ASV vēstniecei bija vislabākie nodomi, bet, iespējams, ar viņu tiek manipulēts politisku mērķu sasniegšanai.

Komentējot Beilijas runā pausto par neievēlēto amatpersonu - mākoņos vai pie jūras - dotajām norādēm, Šķēle norādīja, ka, iespējams, otrdien vēstnieces uzrunā dotie mājieni tika attiecināti pret viņu, bet tādā gadījumā Beilija kļūdoties.

"Šī amerikāņu kundze kļūdās, rupji kļūdās," teica Šķēle.

Savukārt trešdien, atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai Beilijas uzruna sākotnēji nebija plānota vēl asāka un vai tas nebūtu jāņem vērā, Valsts prezidents Valdis Zatlers sacīja, ka vēstnieces runa ir jāuztver tieši tā, kā tā tika nolasīta, un ir jāsaprot arī runas zemteksts.

Savukārt Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) sacīja, ka nav pareizi no vēstnieces runas uzmanību pievērst tikai kādam teikumam. Pēc Kalvīša teiktā, runa ir jāskata kontekstā.

Kā ziņots, otrdien Latvijas Universitātes Lielajā aulā ASV vēstniece Latvijā teica uzrunu "Kopīgo vērtību saglabāšana" un norādīja, ka Latvijas valdībai jākalpo tautai, turklāt "visai tautai, nevis tikai tās daļai".

Savā runā vēstniece arī sacīja: "Es ārkārtīgi cienu daudzus Latvijas iedzīvotājus, ar kuriem esmu tikusies, un esmu īpaši izbaudījusi jūsu kultūru, vēsturi un tradīcijas. Esmu izveidojusi stabilas attiecības, kuru pamats ir uzticība. Mēs šo draudzību vienmēr vērtēsim ļoti augstu. Šie cilvēki ir čakli un uzticīgi, un viņi vēlas, lai Latvija gūtu panākumus un lai tai veiktos. Taču esmu arī redzējusi, kā viņus ir salauzusi prasība sekot neievēlētu amatpersonu - mākoņos vai pie jūras - dotajām norādēm".

Diplomātes skatījumā, pēdējā laikā Latvijā ir risinājušies vairāki notikumi, kas ir pretrunā ar ASV un Latvijas kopīgajām vērtībām.

"Esam redzējuši notikumus, kas šķiet pretrunā ar mūsu kopīgajām vērtībām. Piemēram, mēģinājumi tiesās ielikt tiesnešus, kas "zinās, kas jādara", mēģinājumi manipulēt ar likumiem, kas nosaka drošības iestāžu darbību, lai pieļautu lielāku politisko iejaukšanos, publiskas kampaņas, kas diskreditē tiesības un likuma varu sargājošas institūcijas," pārmetumus valstī notiekošajam precizēja vēstniece.

Beilija runu, kas tika sagaidīta ar skaļiem aplausiem, teica pārpildītā Latvijas Universitātes Lielajā aulā, kurā bija pulcējušies gan studenti, gan arī daudzi sabiedrībā pazīstami cilvēki - vairāki opozīcijas un mazāk valdošās koalīcijas deputātu, daudzi ārvalstu vēstnieki, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadība, "Parex bankas" vadītājs Valērijs Kargins un citi. Diplomātes runa piesaistīja arī ļoti lielu masu mediju interesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!