Foto: LETA
Sestdien, 9.jūlijā, Tautas partijas (TP) 15. kongresā tās priekšsēdētājs Andris Šķēle aicināja delegātus balsot par TP darbības izbeigšanu.

Šķēle uzsvēra, ka labējā, nacionāli konservatīvā ideja turpina dzīvot savu dzīvi, bet organizācija ir čaula, ko var nākties nomest.

Pēc Šķēles teiktā, lēmumu - aicināt kongresa delegātus balstot par TP darbības izbeigšanu, partijas valde vienbalsīgi pieņēma šorīt.

"Tautas partija ir iestigusi un nav vairāk izkustināma - tā ir jaunā realitāte, kuras priekšā mēs šobrīd esam attapušies," uzrunā teica Šķēle. Un ne jau TP zemie reitingi un kādu atsevišķu partijas biedru zemie vērtējumi esot pie vainas. Šobrīd situācija esot stipri tumšāka, varētu pat teikt, ka oranžā krāsa ir kļuvusi par jauno melno, teica Šķēle.

Lai arī ar kādu priekšlikumu nāktu TP, lai kādas idejas paustu tās cilvēki - vienalga, vai Saeimas deputāts, pilsētas mērs, ierindas biedrs vai vienkāršs atbalstītājs - viņa teikto sadzird tā, it kā tas būtu vēstījums no apokaliptiska nezvēra.

Vienalga, par kādu tematu TP runātu - vai tas būtu budžets, sociālie jautājumi vai ārpolitika - visam tiek saņemta vienāda reakcija - bezargumentu noraidījums.

Pūļa kategorijās domājošo vidū tie ir pat bļāvieni un kliedzieni: "Dedziniet viņus! Apbērēt viņus! Noslaucīt viņus no zemes virsas, jo tad mēs dzīvosim laimīgi!"

Šķēle uzsvēra, ka civilizētu politiku netaisa ar bruģakmeņiem vai barbariskiem uguns rituāliem. Tā drīzāk jāuztver kā šaha spēle. Tur vajadzīgs intelekts, vajadzīga atjautība un tālredzība. Tomēr pēdējo mēnešu laikā TP līderim esot sajūta - lai arī kādu gājienu TP izdarītu, pretinieks vienkārši noslauka visus kauliņus un sāk aizkautā balsī bļaut: "Oligarhi, oligarhi!"

"Mēs varam sakārtot kauliņus un uzsākt spēli otrreiz, varam to darīt arī trešo un ceturto reizi. Bet pienāk brīdis, kad jāuzdod jautājums - kā šādā situācijā rīkoties saprātīgam, pašcieņas pilnam cilvēkam," jautāja Šķēle.

Viņš atzina, ka labējās idejas un politika nav izdevīgas kreisajiem, liberāļiem un popkultūras politiķiem. TP idejas nekad neesot patikušas neprasmīgajiem vai vienkārši slinkajiem, jo viņiem nav izdevīgi, ja vērtē pēc talantiem un sasniegumiem. "Mūsu oponenti dod priekšroku principam - labāk visiem maz, nevis vairāk tiem, kas vairāk spēj un vairāk iegulda," teica Šķēle.

Viņš arī atzina, ka TP vienmēr ir bijusi traucēklis ārvalstu padomdevēju kulta piekopējiem, jo tie ir cilvēki, kas labprātāk ēd no rietumnieku galda atbirām, nevis uzņemas atbildību par savu dzīvi un savu valsti paši.

Tie esot cilvēki, kas "no savas valsts gaida zelta maisus, bet pretim gatavi salasīt labi ja pusmaišeli pērnās zāles".

TP līderis atzina, ka labēja, konservatīva politika nav piedāvājums, par kuru var pārliecināt skaļi bļaujot no ielas stūriem. Tas ir izsvērtas sarunas piedāvājums, sēžot pie pragmatiski domājošu ļaužu galda. "Šobrīd mums apkārt ir tikai tukši krēsli un salauzti galdi," konstatējas TP līderis.

TP oranžā biedra karte sākot līdzināties, gandrīz vai savulaik dzeltenajai Dāvida zvaigznei pie apģērba - tā slēdz durvis, tā aprauj sarunas nemaz tās neiesākot.

Kritiskus vārdus Šķēle veltīja arī TP. Skatoties patiesībai acīs, esot jāatzīst, ka, iegūstot politisko varu, TP ne vienmēr bija konsekventa cīnītāja par labējām, konservatīvām idejām. "Mēs nenosargājām savu politiku tīru no kreisuma no nepieļaujamiem kompromisiem, no zināma lētuma. Mēs kļuvām vienkārši par varas partiju," atzina Šķēle.

Atskatoties, esot redzams, ka TP saslima ar varu un sāka izrādīt ierastos šīs slimības simptomus - atkāpšanos no izvirzītajām idejām īstermiņa mērķu labā, lavierēšanu, izdabāšanu sabiedriskajam un mediju noskaņojumam, personisko ambīciju nepamatotu celšanu pār partiju un tās principiem. Mūsu panākumi ļāva mums kļūt lepniem, bet lepnums uz sevi, ir nāvīgs grēks, skaidroja Šķēle.

Latvijas politikā tas gan neesot nekas unikāls. Līdzīgi pamatus zaudēja "Latvijas ceļš", "Saimnieks", un, neesot šaubu, līdzīgu ceļu šobrīd braši iet "Vienotība", apgalvoja Šķēle.

Kā ziņots, sestdien TP kongresa delegāti lems partijas tālāko nākotni un tās dalību 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanās.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!