Tautas partijai (TP) ir jāietekmē politisko notikumu virzība, ne tikai jānorāda uz valdības ikdienas nekompetenci, šodien TP kongresā Preiļos norādīja tās dibinātājs un bijušais līderis, šobrīd uzņēmējs Andris Šķēle.
Savu runu Šķēle bija veidojis līdzībās ar Kārļa Skalbes pasaku "Kaķīša dzirnaviņas". Uzņēmējs atzīmēja, ka TP rindās nav visvarošu pārcilvēku, kas "varētu atdot dzirnaviņas visiem kaķīšiem", novērst visas netaisnības un, stāvot "baltos meldera svārciņos", teikt: "Es nepieminu ļaunu." Tomēr TP, pēc Šķēles vārdiem, esot pierādījusi, ka spēj ne tikai "godam celt, bet arī nest opozīcijas karogu".

Šķēle veltīja daudz kritisku vārdu partijai "Jaunais laiks" un tās līderim, premjeram Einaram Repšem, kuri "grauj un sabradā visu, ko līdzšinējie politiķi kopīgā darbā uzcēluši".

Runājot debatēs, vairāki TP biedri, kas vada pašvaldības, atzina, ka patlaban ir grūti laiki, tomēr aicināja sadarboties ar valdību pašvaldībām svarīgu problēmu risināšanā.

Daudz kritisku piezīmju tika veltīts topošajam jaunajam pašvaldību likumam, kas, pēc TP domām, mēģina padarīt pašvaldību darbiniekus par ierēdņiem, kas būs pakļauti Ministru kabinetam.

Saeimas deputāts Raimonds Pauls, runājot par stāvokli kultūrā, aicināja pārtraukt "ierēdņu importu, kas daudzos gadījumos, piemēram, Latvijas Televīzijā nav sevi attaisnojis".

Pauls arī aicināja Dziesmu svētku sakarā vairāk rūpēties par koru repertuāru, kopdziedāšanas tradīciju saglabāšanu un "turēt tālāk no dziesmu svētkiem tos, kuri domā tikai par naudu, dažādiem video ekrāniem un mākslīgiem ūdenskritumiem".

"Ja valdība turpinās ignorēt kultūras vajadzības, mēs saorganizēsim lielu kopkori, kas pie valdības nama nodziedās "Vēl nāks 1905.gads"," solīja Pauls.

Kā izrietēja no mandātu komisijas ziņojuma, TP rindās patlaban ir 1502 biedri, 18 biedru kandidāti un 3582 reģistrēti atbalstītāji. Gada laikā kopš iepriekšējā kongresa TP rindās ir iestājušies 92 biedri, bet no TP izstājušies 19 cilvēki, 10 ir izslēgti par biedra naudas nemaksāšanu, 42 - pārgājuši atbalstītāju statusā un četri biedri ir miruši. TP jaunatnes organizācijā ir 1022 jaunieši. TP ir 26 rajonu organizācijas.

Uz TP 6.kongresu 436 delegāti, no kuriem kongresā piedalījās 350.

Kongress nolēma veikt grozījumus partijas statūtos un pagarināt pašreizējās partijas valdes pilnvaras līdz kongresam, kas tiks sasaukts sešu mēnešu laikā pēc 2005.gada pašvaldību vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!