Tikai deviņus mēnešus pēc valdības apstiprināšanas premjerministrs Andris Šķēle trešdien paziņoja par savu demisiju, tādējādi trešo reizi pametot valdības vadītāja posteni.

Šķēle demisijas rakstu Valsts prezidentei iesniegs trešdien. Tieši viņai būs jānosauc nākamais premjers. Pagaidām prezidente komentārus nesniegs, BNS sacīja prezidentes preses sekretāre.

Šķēles valdība tika apstiprināta pagājušā gada 16.jūlijā un tā bija astotā valdība kopš Latvijas neatkarības atgūšanas.

Pirmo reizi tolaik vēl bezpartejisko uzņēmēju Šķēli aicināja veidot Ministru kabinetu 1995.gada nogalē pēc 6.Saeimas vēlēšanām, kad divas Saeimā pārstāvēto partiju izveidotās valdības Saeima nespēja apstiprināt.

Šī valdība nostrādāja vairāk nekā gadu - Šķēle demisionēja 1997.gada 20.janvārī, kā iemeslu minot Valsts prezidenta un autoritatīvu politiķu izteiktās šaubas par valdības veidošanas morālajiem principiem.

Arī nākamās valdības veidošana tika uzticēta Šķēlem - parlaments viņa veidotajam plašas koalīcijas Ministru kabinetam uzticību izteica 1997.gada 27.februārī.

Tomēr otrā valdība nostrādāja mazāk nekā pusgadu - Šķēle pēc koalīcijas partiju spiediena atkāpās no amata 28.jūlijā pēc tam, kad dažas dienas iepriekš partijas, starp tām "Latvijas Ceļš" (LC) un "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, paziņoja premjeram par ieceri izstāties no valdības.

Kā aiziešanas iemeslu partiju līderi minēja plaisu starp premjeru un partijām, kas destabilizē situāciju valstī un traucē demokrātijas attīstībai. Šķēli dēvēja par despotisku līderi.

Plaisa izveidojās tā saucamā korupcijas skandāla laikā, kad atklājās, ka vairāki ministri pārkāpuši korupcijas novēršanas likumu. Daži no viņiem tādēļ demisionēja, bet toreizējais satiksmes ministrs Vilis Krištopans - nē, līdz ar to izraisot domstarpības starp premjeru, kas to pieprasīja, un LC, kas aizstāvēja savu ministru.

Šķēles valdīšanas laiks vienmēr iezīmējies ar reformām dažādās nozarēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!