Septiņiem Andra Šķēles vadītās valdības ministriem, tostarp arī ekspremjeram, par darba zaudēšanu katram pienākas kompensācija vairāk nekā tūkstoš latu apjomā. Kopumā kompensācijās pēc nodokļu nomaksas demisionējušajiem ministriem būs jāizmaksā gandrīz 9000 latu.
Valsts kancelejas Preses departamenta vadītājs Aivis Freidenfelds BNS pirmdien informēja, ka aptuveni 1330 latu kompensācija (alga par trim mēnešiem) pēc nodokļu nomaksas pienākas Andrim Šķēlem.

Bijušajiem ministriem Edmundam Krastiņam, Robertam Jurdžam, Valdim Birkavam, Ventam Balodim, Jānim Bunkšam un Mārim Vītolam katram pienāksies 1260 latu pēc nodokļu nomaksas. Saskaitot kompensācijas, iznāk, ka kopā kompensācijās pēc nodokļu nomaksas jāmaksā 8890 latu. Summa pirms nodokļu nomaksas nav zināma.

Freidenfelds arī pastāstīja, ka bijušie valdības locekļi kompensācijas nesaņems uzreiz pilnā apjomā, bet gan pa daļām - 5.jūnijā, 5.jūlijā un 5.augustā. Kompensācijas nesaņem tie ministri, kas turpina darbu Andra Bērziņa valdībā.

Demisionējušais premjers jau iepriekš paziņoja, ka nolēmis atteikties no likumā paredzētās kompensācijas, atstājot ieņemamo amatu. Lēmumu viņš nav motivējis.

Aprīļa nogalē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Vents Balodis un īpašu uzdevumu ministrs Jānis Bunkšs bija pārliecināti, ka no kompensācijas neatteiksies.

"Man nav vekselis par 29 miljoniem, man jādomā, kā uzturēt ģimeni," sacīja Balodis, uzsverot, ka no kompensācijas, visticamāk, neatteiksies. Ar vekseli ministrs domāja ekspremjera Andra Šķēles deklarēto vekseli par 29 miljoniem, ko viņš esot saņēmis, nododot ārzonas firmas pārvaldīšanā bijušā "Ave Lat Grupas" akcijas.

Arī Bunkšs bija lakonisks un pauda: "Nauda man ir vajadzīga."

Arī finansu ministrs Edmunds Krastiņš savā atbildē bija visai īss, norādot, ka "nenodarbosies ar populismu". Izglītības un zinātnes ministrs Māris Vītols savukārt toreiz atteicās atklāt, vai atteiktos no kompensācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!