Foto: F64

Braukšanas apstākļi valsts ceļu tīklā šorīt kopumā ir apmierinoši, taču jārēķinās, ka uz grants autoceļiem ir iestājies šķīdonis, tie var būt grūti izbraucami, portāls "Delfi" uzzināja uzņēmumā "Latvijas Valsts ceļi" (LVC).

Siltā laika ietekmē uz grants autoceļiem iestājas šķīdonis un tiek ieviesti autotransporta masas ierobežojumi – liegta pārvietošanās transportam, kas smagāks par 10 tonnām.

Aktuālā informācija par ieviestajiem ierobežojumiem ir ievietota LVC mājaslapā, kā arī ir pieejama, zvanot uz LVC diennakts bezmaksas informatīvo tālruni 80005555.

Meteoroloģiskās prognozes liecina, ka siltais laiks saglabāsies un ir gaidāmi nokrišņi, kā rezultātā arī citur drīzumā var tikt ieviesti masas ierobežojumi. Transporta masas ierobežojumi tiek ieviesti un atcelti pēc katra konkrētā ceļa faktiskā stāvokļa un iespējamo bojājumu izvērtēšanas.

Šķīdonis uz grants ceļiem iestājas pavasarī un rudenī, kā arī mainīgos laika apstākļos, kad uz ceļiem nonāk liels ūdens daudzums.

Ceļa pamatnei pārmitrinoties, grants seguma ceļu nestspēja būtiski samazinās. Lai novērstu šo ceļu sabrukumu, uz daudziem valsts vietējiem un dažiem reģionālajiem autoceļiem tiek ieviesti pagaidu satiksmes ierobežojumi kravas autotransportam.

Šāda prakse ir vispāratzīta un to īsteno arī citās valstīs ar līdzīgiem klimatiskiem apstākļiem.

Uzlabot grants autoceļu stāvokli, veicot uzturēšanas darbus, ir iespējams tikai tad, kad beigsies lietavas un grants segums apžūs.

Pretējā gadījumā smagā uzturēšanas tehnika, uzbraucot uz autoceļa, kas ir zaudējis nestspēju, var vēl vairāk to sabojāt un padarīt neizbraucamu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!