Foto: LETA

Uzvalku 9.klases izlaidumam Dainis nopelnīja pats. Negribēja apgrūtināt vecākus, tāpēc neilgi pirms mācību gada beigām atrada iespēju piepelnīties. 9. klases atestāts tā arī līdz šim palicis viņa vienīgais. Nu jau Dainim ir vairāk nekā 20 gadi, un iztiku viņš pelna, strādājot gadījuma darbus, oficiāli pagaidām nav nopelnījis ne centa.

Par viņiem nemēdz skaļi runāt, bet Latvijā ir jaunieši, kuri nonākuši vecāku sociālo lamatu gūstā un nevar bezrūpīgi nodoties savam "pamatdarbam" – mācībām skolā. Viņiem jau pāragri bijis jākļūst par ģimenes apgādniekiem. Cik tādu ir – neviens nezina, jo šie jaunieši lielākoties strādā neoficiāli. Efektīva mehānisma, kā palīdzēt pusaudžiem no sociālā riska grupām būt lielākiem noteicējiem par savu labklājību, bet vienlaikus neizkrist no izglītības sistēmas, Latvijā nav.

Nopelnīt var, taču – neoficiāli


Ar Daini tiekamies siltā svētdienas dienā kādā Limbažu novada mazpilsētā, kur aizrit viņa ikdiena. Romu tautības puisis ir nācis no trīs bērnu ģimenes. Pēc 9. klases absolvēšanas iestājies Rīgas Valsts tehnikumā, apguvis poligrāfijas smalkumus. Kad šis posms pārtrūcis, mēģinājis atsākt mācības vakarskolā, bet ar laiku pametis arī tās. Kā pats skaidro, mācības viņam aprāvušās, kad sanācis iekulties "sūdos", bet situāciju analizēt sīkāk viņš nevēlas. Kāds cilvēks esot nedaudz iegāzis, lai noveltu atbildību no sevis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!