Foto: AFP/Scanpix
Izglītojamo vecākiem nedrīkst pieprasīt iegādāties vai nodrošināt, piemēram, mācību grāmatas vai tualetes papīru, vai, piemēram, segt kādas klases remonta izmaksas, portālam "Delfi" skaidro Izglītības kvalitātes valsts dienesta Uzraudzības departamenta direktora vietnieks Maksims Platonovs.

Izglītības iestādes dibinātāja kompetence ir nodrošināt izglītības iestādes nepārtrauktai darbībai nepieciešamos finanšu un materiālos līdzekļus. Turklāt iestādē īstenojamo izglītības programmu izmaksas ietver izdevumus, kas nepieciešami izglītības programmas īstenošanā iesaistīto pedagogu darba samaksai, izglītības iestādes nodrošināšanai ar mācību līdzekļiem, tās saimnieciskajiem izdevumiem, kā arī citiem nepieciešamajiem izdevumiem.

Tomēr izglītības iestāde var saņemt papildu finanšu līdzekļus, tostarp ziedojumu un dāvinājumu veidā, norāda Platonovs.

Izglītības iestādes papildu saņemtie finanšu līdzekļi ieskaitāmi attiecīgās izglītības iestādes īpašā budžeta kontā un izmantojami tikai izglītības iestādes attīstībai, mācību līdzekļu iegādei, iestādes aprīkojuma iegādei, kā arī pedagogu un izglītojamo materiālajai stimulēšanai.

"Nenoliedzami, ka jebkurš var ziedot izglītības iestādei papildu finanšu līdzekļus, taču nav pieļaujams, ka ziedojumu iekasēšanā tiek iesaistīti izglītības iestādes pedagogi, vai, piemēram, tiek noteikts ziedojumu apjoms, iemaksu regularitāte, termiņš, jo tas liecina, ka to iekasēšanā netiek ievērots brīvprātības princips," uzsver dienesta pārstāvis.

Tāpat nav pieļaujams, ka izglītības iestādes atbalsta biedrības rīcībā tiek nodoti izglītojamo un viņu vecāku personas dati, vai arī tiek noteikts pienākums visiem izglītības iestādes izglītojamo vecākiem kļūt par šādas biedrības biedriem un veikt noteiktas biedra naudas iemaksas.

“Ir jāsaprot, ka izglītības iestāde un izglītības iestādes atbalsta biedrība ir divas savstarpēji nošķiramas juridiskas personas, neraugoties uz izglītības iestādes atbalsta biedrības darbības mērķi, kas visbiežāk ir saistīts ar papildu finansējuma piesaisti konkrētajai izglītības iestādei,” viņš skaidro.

Tādēļ, ja kāda rīcībā ir informācija vai dokumenti, kas norāda uz to, ka izglītības iestāde vai izglītības iestādes atbalsta biedrība izglītojamiem vai viņu vecākiem pieprasa veikt obligātus ziedojumus, Izglītības kvalitātes valsts dienests aicina par to sākotnēji informēt konkrētās izglītības iestādes vadītāju vai arī pašvaldības izglītības pārvaldi. Tomēr, ja risinājumu neizdodas atrast vai arī nekas nemainās, jāvēršas ar iesniegumu kvalitātes dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!