Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) vērsies ar iesniegumu parlamentā Prezidijā, aicināt nodrošināt video tiešraidi komisijas sēdē, kurā vērtēs kolektīvo iesniegumu par skolas gaitu sākšanas septiņu gadu vecumā saglabāšanu.

Ņemot vērā sabiedrības interesi par šo jautājumu un to, kas komisijas telpās ir neliels vietu skaits viesiem, nākamo iniciatīvas sākotnējo izvērtēšanu plānots rīkot citās telpās - Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēžu zālē.

Plānots, ka sēde norisināsies 18. aprīlī. Uz sēdi uzaicināti Veselības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības, biedrības "Vecāki par izglītību" pārstāvji.

Orlovs lūdzis Saeimas Prezidiju konceptuāli atbalstīt Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdes rīkošanu Budžeta komisijas telpās, kā arī lūdz rast iespēju nodrošināt komisijas sēdi video tiešraidē.

Ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija sākusi vērtēt kolektīvo iesniegumu, kas paredz saglabāt esošo regulējumu, kas paredz skolas gaitu sākšanu no septiņu gadu vecuma.

Iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" iepriekš parakstīja vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēki.

Parakstu vākšanu iepriekš iniciēja Neatkarīgā izglītības biedrība un Latvijas Privāto pirmskolu biedrība. Iniciatīvas autori aicina saglabāt esošo kārtību, kas attiecas uz skolas gaitu uzsākšanas vecumu, kad bērni skolas gaitas uzsāk no septiņu gadu vecuma vai retos gadījumos pat astoņu gadu vecumā.

"Saglabājot esošo kārtību, sabiedrības ieguvumi izpaudīsies vairākos aspektos, piemēram, kā liecina psihologu un bērnu neirologu viedoklis, uzsākot skolas gaitas no septiņu gadu vecuma, bērni ir pietiekami nobrieduši, lai tas viņiem neradītu papildus emocionālo un fizisko slodzi, attiecīgi, tas neradītu kaitējumu bērnu veselībai un psihei," uzskata iniciatīvas autori.

Tāpat portāls "Delfi" jau vēstīja, ka valdībā atbalstu guvuši grozījumi, kas paredz, ka, sākot ar 2019. gada 1. septembri, pamatizglītības apguvi pakāpeniski uzsāks bērni no sešu gadu vecuma.

Grozījumi Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā paredz, ka vecākiem tiks saglabāta iespēja izvēlēties, vai bērni pamatizglītības apguvi uzsāks sešu vai septiņu gadu vecumā. Līdz ar to – arī turpmāk saskaņā ar vecāku vēlmēm un ģimenes ārsta vai psihologa atzinumu – pirmsskolas izglītības programmas apguvi varēs pagarināt par vienu gadu. Tāpat grozījumi paredz, ka turpmāk pamatizglītības apguvi nevarēs uzsākt no astoņu gadu vecuma.

Par grozījumiem vēl būs jālemj Saeimai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!