Foto: Shutterstock

Latvijas skolās sākusies CO2 gaisa kvalitātes mērītāju uzstādīšana. Gandrīz 30 skolās šo ierīču uzstādīšanas darbi ir pabeigti, portālu "Delfi" informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) komunikācijas nodaļa.

Gaisa kvalitātes mērierīces ministrija nodrošinās visām valsts un pašvaldību dibinātajām vispārējās un speciālās izglītības iestādēm, kā arī profesionālās izglītības iestādēm atbilstoši klašu komplektu un mācību grupu skaitam.

Otrdien, 22. februārī, valdība piešķīra IZM 4,3 miljonus eiro gaisa kvalitātes mērītāju iegādei.

Mērierīces uzstādīs arī pašvaldību sociālās aprūpes centru koplietošanas telpās.

Iekārtu piegādes process notiks pakāpeniski, norāda IZM. Pašvaldības un valsts izglītības iestādes piegādes līgumus par gaisa kvalitātes mērītāju uzstādīšanu var noslēgt visā vispārīgās vienošanās darbības laikā, proti, līdz 2022. gada 26. februārim.

Iepirkuma rezultātā izvēlētais uzņēmums "Moduls Engineering" informē, ka šobrīd līgumi par CO2 gaisa kvalitātes mērītāju uzstādīšanu noslēgti ar vairāk nekā 80% pašvaldību un valsts izglītības iestāžu.

Noslēgto līgumu ietvaros CO2 mērītājus uzņēmums turpinās iekārtas uzstādīt līdz marta beigām. Savukārt pašvaldībās un izglītības iestādēs, ar kurām piegādes līgumi vēl tiks parakstīti, mērītājus uzstādīs līdz aprīļa otrajai pusei.

Pirms mērītāju uzstādīšanas notiek katras ēkas apsekošana Pēc tās seko mērītāju uzstādīšana, kas jāveic 40 darba dienu laikā pēc līguma parakstīšanas ar konkrēto pašvaldību vai valsts izglītības iestādi.

Skolās tiek uzstādīti ne tikai gaisa kvalitātes mērītāji, bet arī datu savākšanas un pārraides iekārtas, kas nodrošinās visu konkrētajā adresē uzstādīto gaisa kvalitātes mērītāju datu savākšanu un tālāku nodošanu centralizētam datu savākšanas, analīzes un publicēšanas risinājumam, preses paziņojumā medijiem norāda IZM.

Apkopotie dati trīs gadu griezumā būs pieejami pašvaldībām, izglītības iestādēm un vecākiem.

Jau vēstīts, ka 2021. gada vasarā gaisa kvalitātes mērītāju iegādei valdība no valsts budžeta IZM piešķīra 3,7 miljonus eiro. Taču, kā skaidro IZM komunikācijas nodaļa, gaisa kvalitātes mērītāju iepirkuma procedūra ieilga un piešķirto finansējumu šogad nebija iespējams izlietot.

IZM plāno uzlabot gaisa kvalitāti skolās, jo nepietiekama ventilācija skolās ir saistīta ar negatīvu ietekmi uz veselību, tai skaitā, vispārēju nogurumu, paaugstinātu infekciju slimību risku, darba spēju samazināšanos, kā arī var kļūt par iemeslu nodarbību kavējumiem, pazeminātai spējai mācīties, kas gala rezultātā var ietekmēt skolēnu sekmību.

Ministrijā norāda, ka gaisa kvalitātes uzlabošana skolās norit arī augstas gatavības valsts budžeta investīciju projektu ietvaros, realizējot 22 skolu ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu modernizācijas projektus 6,4 miljonu eiro vērtībā, tajā skaitā valsts budžeta finansējums 5 miljonu eiro.

Pašvaldībām finanšu līdzekļi ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu modernizācijai skolās pieejami arī valsts budžeta aizņēmumu programmas ietvaros. Paredzams, ka 30,7 miljoni eiro pašvaldībām būs pieejami arī Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda programmas ietvaros. Finansējumu paredzēts ieguldīt 20 reģionāli nozīmīgās pamatskolās, tajās uzlabojot mācību vidi vidusskolu tīkla sakārtošanas ietvaros, kur realizējamo projektu ietvaros būs iespēja veikt arī ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu uzlabošanu. Pašvaldības turpina īstenot arī ES fondu ieguldījumu programmu skolu infrastruktūras un mācību vides modernizācijā, kuras ietvaros tiek veikta arī ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu uzlabošana.

Iepriekš bija paredzēts, ka gaisa kvalitātes mērītāji skolās tiks piegādāti un uzstādīti 2022. gada janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!