Foto: Shutterstock

Intas meita Anna pērnā gada novembrī LTV rīkotajā zināšanu konkursā izcīnīja uzvaru un balvā ieguva datoru. To, vērtējot iesniegto gada ienākuma deklarāciju, ņēmis vērā arī Valsts ieņēmumu dienests (VID), kurš mammai nu ir samazinājis pārmaksāto nodokļu summu par 123 eiro, šonedēļ vēstīja TV3 raidījums "Bez tabu".

"Bija laime pilnībā, meita ieguva balvu un savu pirmo datoru arī aktīvi izmanto mācībām. Pēc gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas saņēmumu garu trīs lappušu vēstuli, kurā sīki izstāstīts, kamdēļ valsts nevar pilnībā atmaksāt pārmaksāto nodokļu summu," raidījumam stāstīja skolnieces mamma.

Kā norādījusi VID fizisko personu nodokļu daļas pārstāve Sandra Podniece, atvieglojumus par apgādībā esošām personām nepiemēro situācijās, ja šī apgādājamā persona pati gūst ar nodokli apliekamu ienākumu, kas pārsniedz 250 eiro mēnesī.

"Ja apgādājamais saņēmis tādu ienākumu, tad tajā mēnesī vecākam netiek piemērots atvieglojums par apgādībā esošo personu," sacījusi VID pārstāve uzsverot, ka likums neparedz izņēmuma gadījumus.

Lai gan LTV raidījuma organizatori ieturējuši likumā noteikto iedzīvotāju ienākumu nodokļa daļu, tomēr pat tas atceļ apgādātājiem piešķirtos atvieglojumus. Ja Intas meita, piemēram, loterijā laimētu 1000 eiro, viņai nevajadzētu maksāt iedzīvotāju ienākumu nodokli.

"Attiecībā uz laimestiem ir cits regulējums, līdz 3000 netiek aplikti ar nodokli. Šos ienākumu veidus nesalīdzina, tie ir atsevišķi klasificēti," skaidro Podniece.

Skolnieces mamma gan norāda, ka runa ir par principu, bērns ar savām zināšanām ieguvis balvu. "Ja man nebūtu nodokļa pārmaksas, man būtu jāpiemaksā valstij".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!