Rīgas rajona skolu pašpārvalžu pārstāvji, atgriežoties no pieredzes apmaiņas brauciena uz Dāniju, atzīst, ka Latvijas skolās skolēniem vajadzētu aktīvāk iesaistīties savas skolas dzīvē.
Deviņu rajona skolu skolēnu pašpārvalžu pārstāvji, kopumā 27 jaunieši, no 3.līdz 9.februārim viesojās Dānijā, Ziemeļjitlandes apgabala skolās. Pieredzes apmaiņas mērķis bija apzināt skolēnu pašpārvalžu darba iespējas.

Skolas, kurās viesojās Rīgas rajona skolēni, viesus iepazīstināja ar Dānijas skolu kultūru un organizāciju, skolēnu pašpārvaldēm un skolu komitejām, notika tikšanās ar skolu direktoriem, administratīvajiem darbiniekiem. Rīgas rajona skolēni piedalījās mācību darbā un apsprieda mācīšanās metodes, notika diskusija par skolēnu aktivitātēm.

Skolēni atzīst, ka Latvijas skolās skolēnu padomēm būtu nepieciešama lielāka ietekme, organizējot skolas dzīvi. Dānijas ģimnāziju piemērs rāda, ka jāuzlabo attiecības skolēnu, skolotāju un skolas vadības starpā, lai veiksmīgāk darbotos savas skolas labā.

Attiecībā uz mācību procesu un izmantoto metodiku, skolēni atzīst, ka lielus panākumus dotu patstāvīgs darbs grupās. Skolēni norādīja uz Latvijas un Dānijas skolēnu atšķirīgo attieksmi pret mācību procesu. Lai gan Dānijas skolās atmosfēra esot brīvāka, skolēnu un skolotāju attiecības neformālas, turienes jaunieši daudz nopietnāk un apzinīgāk izturas pret mācībām, jo zina, kāpēc un ko vēlas sasniegt nākotnē.

Kā norādīja Latvijas skolēni, Dānijas ģimnāzijās skolēniem dotas lielākas iespējas radošai izaugsmei - mūzikas un mākslas klases nodrošinātas ar nepieciešamo aprīkojumu. Latvijas skolās dažādu instrumentu un aparatūras ieviešana bieži atduroties pret finansu trūkumu. Šai sakarā izskanēja ierosinājums nodrošināt skolām bezmaksas interneta pieslēgumu.

Salīdzinot abu valstu skolu pieredzi, Latvijas skolēni saka, ka var lepoties ar augstāku zināšanu līmeni matemātikā un ķīmijā. Turklāt Latvijas skolās daudz biežāk tiekot rīkoti dažādi atpūtas pasākumi.

Rīgas rajona skolu sadarbība ar Ziemeļjitlandes apgabala skolām aizsākās pirms diviem gadiem, šāda skolēnu apmaiņa sadarbības laikā notiek pirmo reizi. Pagājušajā gadā pieredzes apmaiņa starp Rīgas rajona un Ziemeļjitlandes apgabala skolām notika skolu direktoru līmenī. Šā gada aprīlī Ziemeļjitlandes apgabala skolu skolēnu padomju pārstāvji viesosies Rīgas rajona skolās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!