Foto: Publicitātes foto
Saeima ceturtdien otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Invaliditātes likumā, kas paredz nodrošināt valsts apmaksātus asistenta pakalpojumus visiem izglītojamajiem ar invaliditāti, kuri mācās pirmsskolas, vispārējās pamatizglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības, vispārējas izglītības un profesionālās vidējās izglītības iestādēs.

Līdz ar šiem grozījumiem Invaliditātes likumā papildu finansējums vēl šogad paredzēts asistenta pakalpojumu apmaksai bērniem ar invaliditāti no piecu gadu vecuma. Iepriekš valsts apmaksāja šos pakalpojumus bērniem no septiņu gadu vecuma. Tāpat asistenta pakalpojumi pienāksies arī arodskolu audzēkņiem, kuriem noteiktas tiesības izmantot asistenta pakalpojumus.

Šīs Saeimas atbalstītais likumprojekts ir iekļauts vienotā paketē ar šā gada valsts budžeta grozījumiem.

Asistenta pakalpojums paredz palīdzību pārvietoties izglītības iestādē, personīgo higiēnu, palīdzību ēdienreizēs, apģērbšanos vai noģērbšanos, apģērba kārtošanu, komunikāciju ar pedagogu, mācību pierakstu piefiksēšanā un mācību materiālu sagatavošanā darbam, mācību piederumu un darba vietas sakārtošanā, saskarsmē ar vienaudžiem un citām personām izglītības iestādē, kā arī palīdzību piedalīties dažādos izglītības iestādes pasākumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!