Vienas pusdienas izmaksās 80 santīmus, stāsta BĢLM valsts sekretāra vietniece Inga Liepa. Viena skolēna nodrošināšana ar brīvpusdienām gadā izmaksās aptuveni 122 latus, liecina aprēķini.
Liepa norādīja, ka BĢLM ir izstrādājusi Ministru Kabineta noteikumu projektu, kas paredz kā pašvaldības saņemot mērķdotāciju atskaitās par izlietotajiem līdzekļiem brīvpusdienu nodrošināšanā. "Ja valdība nolems piešķirt pašvaldībām šim mērķim mērķdotāciju, mēs arī atbilstoši esam izstrādājuši atskaitīšanās mehānismu," sacīja Liepa.
Tāpat arī sadarbībā ar Veselības ministriju ir izstrādāti pusdienu kvalitātes kritēriji, kas paredz, ka brīvpusdienu ēdienā jābūt iekļautiem saliktajiem ogļhidrātiem. Pusdienās jāiekļauj kartupeļi, griķi, putraimi, rīsi. Kritērijos norādīts, ka ēdienreizē nedrīkst piedāvāt kartupeļus "frī".
Ēdienā jāiekļauj dārzeņi, augļi, liesa gaļa, putnu gaļa, piens, skābpiena produkti. Salātus paredzēts gatavot augu eļļā vai krējumā, bet nedrīkst izmantot majonēzi vai kečupu.
Tāpat arī kvalitātes kritēriji paredz, ka sāls daudzums ēdienā nevar pārsniegt 1,25 gramus uz 100 gramiem produktu.