Foto: LETA

Skolēnu trūkuma dēļ un nolūkā nepazaudēt mācību iestādēm paredzēto valsts finansējumu Rēzeknes 4.vidusskolu plānots apvienot ar Vakara vidusskolu, bet Rēzeknes Valsts ģimnāziju - ar Rēzeknes 1.vidusskolu, informē Rēzeknes pilsētas pašvaldībā.

"Ņemot vērā demogrāfisko situāciju valstī, kā arī tā saucamās demogrāfiskās bedres, pašvaldībai ir jādomā, kā optimizēt tās teritorijā esošo izglītības iestāžu darbu," preses konferencē, kas bija veltīta aktualitātēm izglītības jomā, atzina Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (SC).

Rēzeknes pilsētas domes rīcībā ir vēstule no Izglītības ministrijas, kurā norādīts, ka pilsētā ir divas skolas, kurās ir mazs skolēnu skaits: Rēzeknes 3.vidusskola un 4.vidusskola. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja skolas nevarēs nodrošināt nepieciešamo skolēnu skaitu, pašvaldība būs spiesta visas ar to izturēšanu saistītās izmaksas, tostarp skolotāju atalgojumu, segt no sava budžeta, informēja Rēzeknes mērs.

"Saistībā ar to, ka patlaban Rēzeknes 4.vidusskolā mācās 256 audzēkņi, bet 3.vidusskolā - 413, kā arī ņemot vērā eksāmenu rezultātus, esam nonākuši pie atziņas par nepieciešamību apvienot 4.vidusskolu ar Vakara vidusskolu. Rezultātā plānots izveidot maiņu skolu, 1.-9.klases audzēkņi apmeklēs to dienas pirmajā pusē, bet vakaros mācību iestāde būs pieejama vakarskolas un tālmācības skolēniem," skaidroja Bartaševičs.

Rēzeknes mērs atgādināja arī par 1.vidusskolas un Rēzeknes Valsts ģimnāzijas reorganizāciju: "Mēs esam saņēmuši vēstuli no Izglītības un zinātnes ministrijas ar brīdinājumu, ka Rēzeknes Valsts ģimnāzija nepilda ģimnāzijai noteiktos kritērijus, līdz ar to tā nevarēs piedalīties attiecīgo ģimnāzijas programmu īstenošanā un zaudēs ģimnāzijas statusu."

Lai šajā situācijā pilsēta nezaudētu apmēram trīs miljonus eiro - šādu summu plānots ieguldīt jaunas apvienotas mācību iestādes attīstībā -, Rēzeknes 1.vidusskolu un Rēzeknes Valsts ģimnāziju plānots apvienot, saglabājot darba attiecības ar visiem skolu darbiniekiem, atgādināja Bartaševičs.

Rēzeknes mērs piebilda, ka patlaban pašvaldība aktīvi iesaistās Rēzeknes Tehnikuma attīstībā, kā arī pastāstīja par Ministra kabineta atbalstu profesionālo kultūrizglītības kompetenču centru veidošanai, kas skars Jāņa Ivanova Mūzikas vidusskolu un Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolu.

Bartaševičs pauda cerību, ka Rēzekne saglabās nozīmīga reģionālā izglītības centra statusu, kā arī spēs piesaistīt pietiekamu studentu skaitu, tādējādi nodrošinot Rēzeknes uzņēmējus ar kvalitatīvu darbaspēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!