Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) pēc kompromisa nesasniegšanas ar valdību par skolotāju algu palielināšanu piektdien izšķīrās par vienas dienas streiku visās Latvijas skolās vienlaicīgi plānotā nedēļas streika vietā.
Skolotāju streiks notiks 1.decembrī, jo "nav vērts šaut pa zvirbuļiem", BNS pēc arodbiedrības padomes ārkārtas sēdes sacīja tās vadītāja Astrīda Harbaceviča.

1.decembrī ir pieteikts arī pikets pie Saeimas, kur sāksies budžeta projekta izskatīšana. Savukārt par tālākajām protesta akcijām padome lems "kaut kad decembrī".

Pēc tam arodbiedrība tiesības uz streiku gatavojas realizēt no 1.janvāra.

Runājot par streika formām Harbaceviča BNS informēja - esot tādi pedagogi, kuri gatavi beztermiņa streikam, kā arī radikālākām formām - bada streikiem. Tomēr LIZDA šādas radikālas streika formas nepieņem, un "es darīšu visu iespējamo, lai tādas nepieļautu, jo tas mums nav vajadzīgs", teica Harbaceviča.

Arī ceturtdien padomes sēdē esot piedāvāts rīkot daudz radikālākas streika formas, tomēr šīs idejas atteiktas.

Pēc tikšanās ar premjeru Andri Šķēli LIZDA pārstāvjiem radās šaubas, ka algas tiks palielinātas no 1.janvāra kā bija iecerēts. Šķēle ir pieļāvis iespēju, ka Ministru kabinetam vēl ir jāpieņem lēmums, kad sākt izmaksāt algu palielinājumu no jau budžetā paredzētajiem 8,24 miljoniem latu.

Viņš ir minējis vairākas iespējas - ja no 1.janvāra izmaksās, tad tikai daļu no minētās summas, vai arī sāks izmaksāt algu pielikumus martā, sacīja Harbaceviča.

BNS jau ziņoja, ka pedagogi, kas bija gatavojušies streikot no šīs piektdienas nedēļu, atlika streiku cerībā uz kompromisu ar premjeru par lielāku summu pedagogu algu palielinājumam.

Tomēr pēc sarunām kļuva skaidrs, ka kompromisa nebūs. Premjers paziņoja, ka skolotāju algu palielinājumam nākamā gada budžetā netiks piešķirti papildu līdzekļi jau līdz šim atrastajiem 8,24 miljoniem latu.

LIZDA Šķēlem piedāvāja parakstīt vienošanos, kurā iekļautas streika prasības, bet premjers atteicies. Tāpat atteikusies arī demisionējusī izglītības un zinātnes ministre Silva Golde, aizbildinoties, ka tas būtu jādara jaunajam izglītības ministram.

Pirms tikšanās ar Šķēli pedagogi tikās ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi - Freibergu, kura pauda atbalstu viņu aktivitātēm, jo uzskata, ka skolotāji ir zaudējuši ticību parlamentam un valdībai. Prezidente arī aicināja Šķēli turēt pedagogiem doto vārdu par algu palielinājumu. Aptuvenā summa, kuras dēļ viņi būtu piekrituši atteikties no streika, bija 10 miljoni latu iecerēto 8,24 miljonu vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!