Lai gan kopumā izglītības jomai budžets tiks samazināts par 46 miljoniem latu, nevis par 69 miljoniem latu kā tika pieļauts iepriekš, tomēr skolotāju algas tiks samazinātas par 20% jeb aptuveni 60 latiem par vienu slodzi. Tāpat Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) saskaņā ar pašvaldību priekšlikumiem slēgs septiņas mazas lauku skolas, bet vēl 22 skolas tiks reorganizētas.

Par to trešdien žurnālistus informēja esošā un, visticamāk nākamā izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS).

Viņa kategoriski atteicās nosaukt septiņas slēgšanai nolemtās skolas, norādot, ka šīs skolas par to zinot, savukārt sabiedrību IZM par to informēs tad, kad jautājums nonāks galīgai izlemšanai Ministru Kabinetā. Ministre neargumentēja, kāpēc šo skolu saraksts būtu jātur slepenībā, vien paaugstinātos toņos norādot, ka tas viņai neesot jādara.

Savukārt 22 mācību iestāžu reorganizācija paredz pārveidot atsevišķas vidusskolas par pamatskolām, bet citas mācību iestādes pārveidot par lielo skolu filiālēm, un citus pasākumus. "Ieguvēji būs skolotāji, ieguvēji būs arī skolēni," sacīja Koķe, piebilstot, ka beidzot ir laiks sakārtot skolu sistēmu.

Lai arī piektdien ministre pieļāva iespēja neturpināt darbu ministres amatā, trešdien no rīta pēc koalīcijas sanāksmes viņa iznākusi smaidīga un paziņoja, ka tomēr ir izdevies samazināt iecerēto ietaupījumu uz IZM rēķina - sākotnēji minēto 59 vai 69 miljonu latu vietā tagad plānots samazināt izdevumus par 46 miljoniem latu. Tiesa, skolotāju algas vienalga tiks samazinātas par 20%, jo iepriekš sniegtā informācija bijusi neprecīza Finanšu ministrijas aprēķinu kļūdas dēļ.

Koķe uzsvēra, ka runās ar arodbiedrībām un pašvaldībām par iespējām uzlabot pedagogu stāvokli, jau ir izskanējuši dažādi priekšlikumi par mācību gada un stundu ilgumu, kā arī skolu administrāciju samazināšanu.

Koķe arī informēja studentiem pieejamo kredītu summa tiks palielināta par 11 miljoniem latu, būs arī lielāks finansējums stipendijām, kuru apjoms gan nemainīsies. Ministre aicināja skolēnus aktīvi stāties augstskolās un izmantot iespējas iegūt izglītību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!