Foto: LETA

Lai pedagogu minimālā alga par likmi būtu 710 eiro, nākamā gada budžetā jāatrod papildus 19 miljoni eiro, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Šadurskis teica, ka 710 eiro likmes nodrošināšanai šogad nepieciešamos aptuveni sešus miljonus eiro finansēs no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžeta.

Taču, lai šādu likmi garantētu arī 2019. gadā, jāatrod vēl 19 miljoni eiro. Šadurskis pauda, ka tas būs Finanšu ministrijas un valdības ziņā. Turklāt jāņem vērā, ka aiznākamajā mācību gadā pedagogu minimālajam atalgojumam par likmi ir jākāpj līdz 750 eiro, kas nozīmē vēl lielāku ietekmi uz budžetu.

Šadurskis intervijā pauda, ka, ja skolu tīkla reforma ideālā variantā ļautu ietaupīt aptuveni 50 miljonus eiro. Taču realitātē tas varētu būt 4,3 miljonu eiro ietaupījums. "Nākamajā mācību gadā 25 skolas pašvaldības ir lēmušas neatvērt, jo nav bērnu. 40 skolas apvienojas, vai no vidusskolas izveido pamatskolu. Darbs notiek, bet zinām, ka pašvaldības lēmumus pieņem grūti, sāpīgi un lēni. Ir arī automātiskā kārtošana, jo, kad pēdējais bērns no skolas aiziet, tad gaismu tomēr nodzēš," skolu tīkla reformas gaitu raksturoja ministrs.

Vēstīts, ka IZM ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA) vienojusies par pedagogu minimālās algas par likmi celšanu par 30 eiro, sasniedzot 710 eiro. Nākamnedēļ šis jautājums nonāks Ministru kabineta darba kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!