Foto: Shutterstock
Skolai atbilstoši izglītības programmai būs izglītojamiem skolas bibliotēkā jānodrošina piekļuve mācību literatūrai, daiļliteratūrai, uzziņu un nozaru literatūrai, periodiskajiem izdevumiem, elektroniskajiem katalogiem, datubāzēm, internetam un elektroniskās informācijas resursiem.

To paredz valdības otrdien atbalstītā kārtība, kādā izglītības iestāde (izņemot augstskolas un koledžas) nodrošina bibliotekāros un informācijas pakalpojumus.

Atbildīgā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) skaidro, ka šobrīd valstī nav noteikta kārtība, kādā izglītības iestādes nodrošina bibliotekāros un informācijas pakalpojumus. Katra izglītības iestāde darbojas saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas attiecas uz visām bibliotēkām.

Valdībā otrdien atbalstīto normu mērķis ir noteikt vienotu kartību, kādā izglītības iestāde (izņemot augstskolas un koledžas) nodrošina bibliotekāros un informācijas pakalpojumus. Noteikumu projekts attiecas uz vispārējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēm.

IZM norāda, ka 2009./2010.mācību gadā no 846 izglītības iestādēm bibliotēkas bija 838 skolās, kur bija pieejami kopumā 2125 datori, tostarp 1971 dators bija ar interneta pieslēgumiem. Savukārt 2010./2011.mācību gadā no 830 izglītības iestādēm bibliotēkas bija 817 ar kopumā 2007 datoriem. No tiem 1883 datori bija ar interneta pieslēgumu.

Valdības otrdien atbalstītie noteikumi paredz, ka informācijas pakalpojumu sniegšanai skolu bibliotēkām jābūt aprīkotām ar atbilstošās telpām, kur ir attiecīgas mēbeles, apgaismojums un tehniskais aprīkojums, kā arī kvalificēts izglītības iestādes bibliotekārs ar izglītības iestādes lielumam atbilstošu slodzi.

Ja izglītības iestāde nenodrošina bibliotekāros un informācijas pakalpojumus izglītības iestādes bibliotēkā, skolas vadītājam būs pienākums noslēgt vienošanos ar attiecīgajā administratīvajā teritorijā esošo bibliotēku par skolas izglītības programmai atbilstošu bibliotekāro un informācijas pakalpojumu sniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!