Foto: DELFI
Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvnieku – Nacionālās būvkompāniju apvienības (NBA) – pārstāvošā "Skonto Būve" aicina būvuzraugu "Hill International" atsaukt vēstulē Kultūras ministrijai paustos apgalvojumus un minējumus par "Gaismas pils" ēkas būvnieku finansiālo stāvokli, pretējā gadījumā būvnieki sola sava uzņēmuma reputāciju aizstāvēt tiesā, teikts "Skonto Būves" vadītāja Gunta Rāvja paziņojumā.

"Nav pieļaujams, ka LNB būvuzraugs "Hill International", izplatot klaji tendenciozus un nepatiesus apgalvojumus, apzināti grauj Nacionālās būvkompāniju apvienības veidojošo uzņēmēju reputāciju. Šādus klaji nepatiesus apgalvojumus un minējumus diemžēl ir spiesti lasīt arī "Skonto Būve" sadarbības partneri un finanšu institūcijas. Ar pilnu atbildību varu teikt, ka "Skonto Būve" bija un joprojām ir finansiāli stabila lielākā Latvijas būvkompānija, kas ievēro un pilnībā izpilda visas pasūtījumos noteiktās prasības. "Skonto Būve" ir gatava arī apliecināt savu finansiālo stāvokli," piektdien izplatītajā paziņojumā medijiem pauž Rāvis.

Arī citi NBA dalībnieki piektdien žurnālistiem īpaši sarīkotā pasākumā LNB būvlaukumā noliedza jelkādas finanšu problēmas vai domstarpības būvnieku starpā. "RBSSKALS" valdes priekšsēdētājs Edgars Štrauss pauda neizpratni, kā būvuzraugs "Hill International" nonācis līdz šādiem secinājumiem, turklāt finanšu uzraudzība nemaz neesot tā kompetencē.

Savukārt "RE&RE" valdes loceklis Didzis Putniņš norādīja, ka pieņēmumi par nesaskaņām NBA dalībnieku vidū ir nepamatoti, tāpēc tas esot "akmentiņš "Hill" lauciņā". Viņš uzsvēra, ka NBA ir līgumsabiedrība ar pilnu atbildību par darbiem, un arī finanšu problēmu ne NBA kopumā, ne tās uzņēmumiem neesot.


Jau ziņots, ka pagājušā gada nogalē LNB būvuzrauga "Hill International" izsūtītajā vēstulē Kultūras ministrijai ar tematu "Vispārīgi komentāri par darbiem būvlaukumā" būvuzraugs klāsta, ka vēlas uzsvērt ministrijai galvenās problēmas, jo "mums arvien lielākas bažas rada būvlaukuma darbu vadība un virzība".

"Šie skaidrojumi par progresu nepieciešami tādēļ, ka līdz darbu principiālajai pabeigšanai ir palikuši tikai 10,5 mēneši, un tad vēl seši mēneši līdz galīgajai pabeigšanai. Pēc tam var būt vajadzīgs vēl kāds laiks, lai sakārtotu atlikušo dokumentāciju," skaidro būvuzraugs, norādot, ka šī mērķa sasniegšanai būšot vajadzīgs būtisks ieguldījums no visām projektā iesaistītajām pusēm.

Būvuzraugs sūdzas, piemēram, par kalendāro grafiku, par darbu koordināciju būvlaukumā, kā arī pauž viedokli, ka "būvuzņēmējs ir vairāk ieinteresēts ievest būvlaukumā materiālus nekā tos faktiski iebūvēt".

Būvuzraugs piemin arī problēmas ar NBA vadību. ""Mēs esam ievērojuši, ka NBA dalībnieku starpā
pieaug nesaskaņas, un dažās nesenajās sapulcēs tas ir kļuvis acīmredzams. [..] Šī attieksme vājina galveno būvlaukumu vadītāju faktisko spēju līdz galam un laicīgi pabeigt bibliotēkas celtniecību," brīdina "Hill International".

Būvuzraugs arī piebilst, ka "būvuzņēmēja kopējā attieksme šķiet vairāk vērsta uz naudu nekā uz projekta pabeigšanu un būvlaukuma atstāšanu". Tāpēc "Hill International" aicināja KM uz tikšanos, lai pārrunātu problēmas, "kas jārisina, pirms tās ir samilzušas līdz nekontrolējamiem apmēriem".

Latvijas Nacionālo bibliotēku būvē "Nacionālā Būvkompāniju apvienība", ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA "Re&Re", AS "RBSSKALS" un SIA "Skonto Būve". Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008. gada 15. maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

Pērn maijā LNB topošā ēka svinēja spāru svētkus. LNB ēkas augstums ir 67,074 metri.

Ja viss notiks kā plānots, bibliotēka durvis vērs 2013. gada 1. septembrī. "Gaismas pils" radīšana būs ilgusi aptuveni 22 gadus - projekts tika aizsākts jau 1989. gadā. Projekta "Gaismas pils" mājas lapā pirmais ieraksts ir datēts 2005. gada 3. janvārī, kad Kultūras ministrija iesniedza valdībā grozījumus likumā par nekustamo īpašumu atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!